Почетна > Бизнис
Бизнис

Флаширана вода за здравље боља, за околину погубна

Годишње се у свету купи преко 50 милијарди боца флаширане воде од којих већина, одмах по испијању, заврши у смећу.
Фото: Unsplash/mineragua

Међутим, гомилање пластичног отпада није једино што треба да нас брине када је реч о пластичним флашама.

Према подацима Асоцијације за рециклажу из Оукланда, производњом ПЕТ боца ослобађа се ацетон, бензен, тоулен, метилен хлорид и друге хемикалије опасне по околину и запослене, а ту су и студије према којима људи који пију флаширану воду имају веће шансе да унесу честице микропластике.

Недавну студију о утицају флаширане воде на околину и наше здравље спровео је и Институт за глобално здравље у Барселони.

До пораста куповине флаширане воде дошло је, јер јавност често сумња у квалитет воде из славина, а ту је и маркетинг компанија које флаширану воду углавном повезују са планинским изворима и здравим начином живота.

Зато су истраживачи са Института спровели студију како би утврдили последице прекомерне куповине флаширане воде. Пошавши од питања „шта би се догодило када би сви у Барселони прешли на воду у боцама“, дошли су до податка да би годишње нестало 1,43 животињских врста, док би трошкови производње боца и испумпавања воде износили 83,9 милиона америчких долара. Негативан утицај на животну средину био би 3 500 већи када би сви пили флаширану воду него када би конзумирали „чесмовачу“.

Јасно је да квалитет чесмоваче није свуда исти већ варира од земље до земље, и од града до града, али тамо где је квалитетна, наводе у студији, она је ипак бољи избор.

О опасним материјама пронађеним у хрватској туњевини Рио маре прочитајте овде.

Прочитајте још вести из света бизниса.

 

Преузмите андроид апликацију.