Početna > Svet
Svet

Finska: Dve pande dobijene od Kine mogu da utiču na trgovinske odnose dve zemlje

Dve pande, koje je Kina pozajmila Finskoj pre pet godina, mogle bi da utiču na trgovinske odnose dve zemlje, ukoliko Helsinki ne obezbedi sredstva da ih zadrži, jer zbog pandemije pande nisu postale unosna turistička atrakcija, a troškovi njihovog čuvanja iznose 1,5 miliona evra godišnje, objavio je danas Juroaktiv.
Foto: Tanjug/AP/Michael Sohn

Nakon potpisivanja sporazuma sa Kinom tokom posete predsednika Si Đinpinga Helsinkiju 2017. godine, dve pande su pozajmljene finskom zoološkom vrtu Ahtari godinu dana kasnije.

Očekivalo se da će dve pande, Lumi i Piri, postati glavna turistička atrakcija u zoološkom vrtu, ali zbog pandemije i velikih troškova koje te životinje zahtevaju zoo vrt je upao u velike dugove.

Čuvanje pandi košta oko 1,5 miliona evra godišnje, sa uračunatom, ali neobjavljenom sumom od oko milion evra koja ide Kini kao deo, kako se navodi, „zajma za uzgoj”.

Finske vlasti su bile prinuđene da intervenišu povodom tog pitanja, iako prema sporazumu pande treba da ostanu u Finskoj više od 10 godina, pri čemu je finski ministar poljoprivrede Anti Kurvinen povukao u sredu planirano budžetsko finansiranje od pet miliona evra.

„Radna grupa će se baviti budućnošću pozajmljenih pandi jer to pitanje mora uskoro da se reši“, napisao je Kurvinen na Tviteru.

Pitanje je prosleđeno radnoj grupi u kojoj su zvaničnici ministarstava poljoprivrede i finansija.

Za sada ostaje nejasno ko će nastaviti da plaća obaveze prema Kini, a, iako finske vlasti traže osnivanje fondacije za pronalaženje potrebnih sredstava, oprezne su kada su u pitanju posledice koje bi mogle da nastanu u trgovini dve zemlje, ukoliko bi Helsinki vratio pande Kini.

Pande su pozajmljene na 1000. godišnjicu finske države.

Razvojni partneri namenili Africi 30 milijardi dolara za povećanje proizvodnje hrane

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake