Почетна > Свет
Свет

Финска: Две панде добијене од Кине могу да утичу на трговинске односе две земље

Две панде, које је Кина позајмила Финској пре пет година, могле би да утичу на трговинске односе две земље, уколико Хелсинки не обезбеди средства да их задржи, јер због пандемије панде нису постале уносна туристичка атракција, а трошкови њиховог чувања износе 1,5 милиона евра годишње, објавио је данас Јуроактив.
Фото: Танјуг/AP/Michael Sohn

Након потписивања споразума са Кином током посете председника Си Ђинпинга Хелсинкију 2017. године, две панде су позајмљене финском зоолошком врту Ахтари годину дана касније.

Очекивало се да ће две панде, Луми и Пири, постати главна туристичка атракција у зоолошком врту, али због пандемије и великих трошкова које те животиње захтевају зоо врт је упао у велике дугове.

Чување панди кошта око 1,5 милиона евра годишње, са урачунатом, али необјављеном сумом од око милион евра која иде Кини као део, како се наводи, „зајма за узгој”.

Финске власти су биле принуђене да интервенишу поводом тог питања, иако према споразуму панде треба да остану у Финској више од 10 година, при чему је фински министар пољопривреде Анти Курвинен повукао у среду планирано буџетско финансирање од пет милиона евра.

„Радна група ће се бавити будућношћу позајмљених панди јер то питање мора ускоро да се реши“, написао је Курвинен на Твитеру.

Питање је прослеђено радној групи у којој су званичници министарстава пољопривреде и финансија.

За сада остаје нејасно ко ће наставити да плаћа обавезе према Кини, а, иако финске власти траже оснивање фондације за проналажење потребних средстава, опрезне су када су у питању последице које би могле да настану у трговини две земље, уколико би Хелсинки вратио панде Кини.

Панде су позајмљене на 1000. годишњицу финске државе.

Razvojni partneri namenili Africi 30 milijardi dolara za povećanje proizvodnje hrane

Преузмите андроид апликацију.