Почетна > Србија
Србија

Филм „Страхиња Бановић“ у биоскопима широм Србије (ВИДЕО)

Биоскопска дистрибуција награђиваног филма „Страхиња Бановић“ редитеља Стефана Арсенијевића у Србији почиње 13. октобра у 20 часова, специјалном пројекцијом у Културном центру Београда, саопштили су продуценти.

Ова пројекција биће уприличена уз присуство редитеља и ауторске екипе, и разговор након филма. Карте су у претпродаји на благајни Културног центра Београда.

Истог дана, отпочеће приказивање овог филма и у биоскопима широм Србије.

Стефан Арсенијевић је поводом почетка домаће биоскопске дистрибуције филма изјавио да је јако срећан што ће домаћа публика коначно моћи да види остварење „Страхиња Бановић“ у биоскопима широм земље.

„До сада је филм приказиван на фестивалима, а сада га очекује сусрет са најширом публиком, којој је и намењен. Мени је, наравно, посебно важна домаћа публика јер она овај филм може да разуме много боље и дубље него публика у свету. Инспирисани најлепшом љубавном причом наше културе трудили смо се да направимо нешто ново и другачије, нешто савремено и изазовно, а да истовремено останемо верни изворном духу народне песме. Надам се да ће публици наше виђење „Бановић Страхиње“ бити узбудљиво и емотивно“ рекао је Арсенијевић. .

„Страхиња Бановић“ се тренутно налази и у редовној биоскопској дистрибуцији у Мађарској, а у октобру ће бити приказан на фестивалима у Јужној Кореји, Пољској и Босни, као и на афричком континенту – у Јужној Африци, Лесоту и Есватинију.

Вишеструко награђивана љубавна прича инспирисана српском епском песмом „Бановић Страхиња“, смештена је у контекст савремене избегличке кризе.

Главни јунак је млади мигрант из Африке који је, у жељи да се што боље уклопи у нову средину, узео српско име Страхиња.

Са својом женом Абабуо он живи у избегличком кампу у Крњачи, док нови талас избеглица из Сирије, међу којима је и харизматични Али, не унесе немир у њихов живот. Абабуо нестаје без објашњења.

У потрази за њом, Страхиња креће балканском мигрантском рутом из потпуно других разлога од свих осталих – из љубави.

Снажна и аутентична љубавна прича, филм „Страхиња Бановић“ је светску премијеру имао на једном од најважнијих европских фестивала, 55. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима, где је освојио чак пет награда, укључујући и главну награду, Гран-при Кристални глобус за најбољи филм.

Ово је први пут у овом веку да је српски филм тријумфовао у главном такмичарском програму на неком од светских фестивала најважније А категорије.

„Страхиња Бановић“ је до сада учествовао на 50 међународних филмских фестивала и освојио 24 награде.

Европска филмска академија уврстила је „Страхињу Бановића“ у избор 30 најбољих европских филмова и једини већински филм из нашег региона у конкуренцији за овогодишњег „европског Оскара“.

Počeo ministarski sastanak Srbija, Austrija i Mađarska o migracijama

Преузмите андроид апликацију.