Почетна > Србија
Србија

Почео министарски састанак Србија, Аустрија и Мађарска о миграцијама

Трилатерални министарски састанак Србије, Аустрије и Мађарске на тему ефикасног управљања процесима миграција почео је јутрос у Београду, у Палати Србије.
Фото: WikimediaCommons/Драган Татић

Састанку председава министар финансија Синиша Мали, а осим њега у делегацији Србије су министар спољних послова Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.

Са друге стране, делегације Аустрије и Мађарске предводе савезни министар за европске и међународне послове Аустрије Александер Шаленберг и министар иностраних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.

Након састанка биће одржана конференција за медије.

Трилатерални састанак на министарском нивоу уследио је након самита Србије, Мађарске и Аустрије 3. октобра у Будимпешти, на коме су учествовали председник Србије Александар Вучић, мађарски премијер Виктор Орбан и аустријски канцелар Карл Нехамер.

Тада је договорено да следећи састанак буде одржан на министарском нивоу у Београду, на коме ће бити разрађен акциони план за сарадњу три земље у спречавању илегалних миграција.

Вучић је том приликом најавио да ће Србија до краја године значајно ускладити своју визну политику с визном политиком ЕУ и поручио да Србија неће моћи да се користи као улазна земља за илегалне миграције.

Такође, Вучић је рекао да је договорено, пре свега са Мађарском, али и са Аустријом, да једни другима помажемо када је у питању чувању наших граница од неконтролисаног упада илегалних миграната.

Vučić danas na trilateralnom sastanku sa Makronom i Šolcom

Преузмите андроид апликацију.