Почетна > Бизнис
Бизнис

Европа Ностра: Очување културног наслеђа један од услова за приближавање ЕУ

Очување културног наслеђа, традиције и историје, као и улагање у науку и образовање неки су од приоритета ка приближавању Западног Балкана Европској унији, поручила је генерална секретарка организације „Европа ностра“ Снешка Кведвлиг Михаиловић.
FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Она је то рекла на 22 Београдском економском форуму и нагласила да земље региона не повезују само економски интереси, већ и заједничка историја.
„Култуно наслеђе и историја дефинишу сваку земљу, ако у културном наслеђу не видимо као нешто што нас окупља нећемо успети у евроинтеграцијама“, закључила је она.

Истакла је да је културно наслеђе један од ресурса земаља региона и да уколико негујемо своју традицију и културу можемо постати привлачни за стране инвеститоре и туристе.

Сматра да многи урбанистички пројекти уништавају културно наслеђе и осудила иницијативу да се на Калемегдану постави жичара.
Подсетила је да су земље Западног Балкана некада биле једна држава и да треба да се уједине када је у питању „европски сан“.
Михаиловић је нагласила да подржава иницијативу Отворени Балкан и изразила задовољство што је покренута заједничка развојна иницијатива у региону како би се оформило заједничко тржиште.

Такође, рекла је и да јој је драго што је регион уједињен и у спровођењу Зелене агенде и борби против климатских промена.

Maloprodaja u evrozoni pala u oktobru iznad očekivanja

 

Преузмите андроид апликацију.