Špargla je jedno od najkvalitetnijih povrća zbog svoje ubedljivo jake nutritivne vrednosti i hvale vredne lekovitosti koju ove zelene, mesnate stabljike imaju na našem telu. Osim što su pune vitamina i minerala, špargle su niskokalorični čistač tela koji pomaže varenju i štiti srce i krvne sudove. Otkrivamo zašto su poželjni na tanjiru svih koji brinu o svom zdravlju.

Bogat vitaminima i mineralima
Čak 93 odsto špargle čini voda, što je čini idealnom hranom za zdravlje organizma.
Ovo divlje ili kultivisano povrće bogato je vitaminima A, C, K, E i dobar je izvor vlakana, zbog čega pozitivno utiče na varenje.
Špargla sadrži velike količine gvožđa, tiamina, folne kiseline, fosfora, bakra, mangana i selena. Bogata je aminokiselinom asparagin, koja je dobila ime po ovom povrću.
Detoksikacijski efekat
Razlikujemo divlje i kultivisane špargle, a nutricionisti preporučuju konzumaciju divljih šparoga koje se najčešće mogu naći u kraškim predelima.
Odlikuju se gorčinom koja je posledica sastojaka asparagina i špargaurina koji ubrzavaju oporavak organizma nakon bolesti, jer stimulišu rad jetre i žuči. Osim toga, zahvaljujući svom diuretičkom dejstvu, podstiču čišćenje organizma, dok zbog biljnog pigmenta luteina, kojim obiluju, blagotvorno deluju na krvne sudove i srce.
Laksativna i diuretička dejstva
Zahvaljujući vlaknima kojima su špargle bogate, njihov efekat na varenje je blagotvoran jer deluje protiv zatvora.
Deluju kao diuretik i pomažu kod otežanog mokrenja, a poznato je i da umirujuće deluju na menstrualne probleme zahvaljujući svojoj sposobnosti da neutrališu amonijak koji nas čini umornim.
Špargla je bogata inulinom, prebiotikom koji podstiče rast dobrih bakterija dok neutrališe patogene loše bakterije.
Ubrzava oporavak organizma otrovanog alkoholom
Aminokiseline i minerali iz špargle ubrzavaju oporavak organizma zatrovanog alkoholom i štite ćelije jetre od toksina alkohola, pokazalo je najnovije istraživanje.
Najkorisnije namirnice za trudnice
Folna kiselina je sintetički oblik vitamina B koji se nalazi u izobilju u šparogama, a preporučuje se trudnicama jer igra važnu ulogu u razvoju kičme i mozga fetusa. Inače, folna kiselina pomaže telu da se zaštiti od raka pluća i debelog creva. Saproga takođe sadrži antioksidans glutation, koji štiti telo od slobodnih radikala koji izazivaju rak.
Čiste kožu i pomažu u uklanjanju viška vode iz tela.
Voda u kojoj se kuvaju, hlade i proceđuju špargle, koristi se kao odličan tonik za lice i deluje umirujuće na upalne procese na koži.
Zahvaljujući svojim diuretičkim svojstvima, špargla pomaže da se eliminiše višak vode iz tela, što čini kožu svetlijom i blistavijom.
Preuzmite android aplikaciju.