Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево зашто треба да чешће једемо печурке

Печурке су веома корисне јер због своје нутритивне вредности позитивно утичу на здравље.
Фото: Pixabay/stevepb

Печурке су богате витамином Д, који је изузетно користан. Недостатак овог витамина повезан је са умором, нарушеним здрављем костију, смањеном функцијом имунитета и повећаним ризиком од хроничних болести, укључујући одређене врсте рака.

Редовном конзумацијом печурака уносите довољну количину микронутријената у организам без повећања калорија, масти или натријума.

Печурке су богате селеном, хранљивом материјом која има антиоксидативна својства која помажу у смањењу било које врсте упале. Такође добро утичу на функционисање црева, односно система за варење.

Многе студије су показале да печурке делују као пробиотици. Не само да побољшавају варење, већ могу бити корисни и за људе који имају дијабетес.

Наиме, печурке имају способност да мењају одређене цревне бактерије и тако ослобађају инсулин из бета ћелија панкреаса.

Људи који једу печурке имају мање шансе да пате од депресије. Истраживачи то приписују многим биоактивним једињењима у печуркама, укључујући витамин Б12 и антиоксиданте.

Гљиве се у медицини користе више од 2.000 година због својих лековитих својстава. Садрже једињења која покрећу имуни одговор на више нивоа – слично групи војника који води седам битака у исто време. Печурке су познате по широком спектру биоактивних састојака, првенствено бета-глукана који јачају имунитет.

Najpopularniji savet za mršavljenje je zapravo mit?

Преузмите андроид апликацију.