Početna > Život i stil
Život i stil

Evo zašto ne treba da jedete ovsenu kašu svaki dan!

Jedenje samo jedne činije vaših omiljenih žitarica za doručak svakog dana može povećati rizik od demencije, pokazuju istraživanja.
Foto: Pixabay/28366294

Naučnici su otkrili vezu između visokog nivoa tiamina – vitamina koji se obično dodaje žitaricama za doručak – i kognitivnog pada.

Jedan od 10 ljudi koji dožive blago kognitivno oštećenje razvija demenciju, prema istraživanju Alchajmerove bolesti u Velikoj Britaniji.

Tiamin, takođe poznat kao vitamin B1, pomaže u pretvaranju hrane u energiju i održava zdravlje nervnog sistema.

Vaše telo to ne stvara samo, ali obično možete dobiti sve što vam je potrebno iz vitamina u ishrani.

Prirodno se nalazi u nekim namirnicama, dodaje se u druge i prodaje se kao suplementi. Često se dodaje u žitarice kao što su kukuruzne pahuljice i pahuljice, kao i u hleb i formula za bebe.

Istraživanja su ranije povezivala nedostatak tiamina sa neurološkim problemima kao što je kognitivni pad.

Nova studija takođe je povezala veći unos tiamina sa kognitivnim padom, posebno kod ljudi koji su imali visok krvni pritisak ili su bili gojazni.

Istraživači sa medicinskog univerziteta Anhui u Hefeju, Kina, pogledali su podatke iz kineske ankete o zdravlju i ishrani.

Od oko 3.000 odraslih, prosečne starosti od 63 godine, zatraženo je da prijave svoju ishranu i ponove testove kognitivnih funkcija – to je uključivalo pamćenje reči i izazove sa brojevima.

Kako su istraživači pratili učesnike nakon oko pet godina, otkrili su vezu između potrošnje tiamina i pada rezultata kognitivnih testova.

Premalo ili previše tiamina može imati štetne efekte, ali istraživači su utvrdili idealnu količinu tiamina između. U proseku, učesnici studije su konzumirali 0,93 mg dnevno.

Analiza istraživača je pokazala da je idealna količina bila 0,68 mg dnevno, ali između 0,6 mg i 1,00 mg dnevno ima minimalne rizike.

Međutim, svaki 1,0 mg dnevno iznad bezbedne granice od 0,68 mg bio je povezan sa padom kognitivnih rezultata od 4,24 poena, a prosečna činija većine obogaćenih žitarica za doručak sadrži više od 0,68 mg.

Mladi luk je već na pijacama! Jedite ga što više ove sezone!

Preuzmite android aplikaciju.