Početna > Život i stil
Život i stil

Evo zašto je kafu najbolje piti bez mleka i bez šećera

Da li volite kafu? Čini se da je to zapisano u genima… Kafa posle buđenja, šoljica za ručak, druga popodne sa tortom i još jedna između. Ako ovaj opis odgovara vašoj konzumaciji kafe, nema razloga da se ograničavate.
Foto: Pixabay/fancycrave1

Upravo suprotno! Činite nešto dobro za svoje zdravlje. Do pet šoljica kafe dnevno je najkorisnije za zdravlje i nema rizika. Međutim, postoji kvaka, kako su naučnici sa Univerziteta u Gracu otkrili u drugoj studiji.

Zašto je kafa bez mleka i šećera zdravija

Čista crna kafa je daleko bolja za vaše zdravlje od kafe začinjene šećerom i kravljim mlekom. Naučnici u Austriji su uspeli da dokažu da crna kafa deluje kao lek za detoksikaciju. Ispijanje crne kafe stimuliše proces koji razgrađuje stare, mrtve delove ćelija i stvara nove, zdrave ćelije. Ćelije se čiste od toksina. Ovaj program endogene detoksikacije štiti od Parkinsonove bolesti, dijabetesa, Alchajmerove bolesti i demencije, raka i srčanih bolesti. Naučni tim je mogao da primeti da je jedan do četiri sata nakon konzumiranja otkrivena povećana aktivnost detoksikacije u svim ispitivanim organima, kao što su jetra, srce i skeletni mišići. Ali ako se kafi doda kravlje mleko, pozitivni efekti su oslabljeni. Naučnici za to krive životinjski protein koji se nalazi u kravljem mleku. Ako želite da brinete o svom zdravlju, uživajte u čistoj kafi.

Foto: Pixabay/cocoparisienne
Šta crnu kafu čini zdravom?

Ono što kafu čini tako zdravom su posebno zaštitnici ćelija koje sadrži, koji napadaju i brane se od neželjenih ćelija i tako štite telo od napadača. Kafa je puna raznih sastojaka. To uključuje, na primer, vitamine i minerale, proteine, masti i razne kiseline. Mnogi od ovih sastojaka mogu imati pozitivne efekte na ljudsko telo.

Foto: Pixabay/NickyPe
Ne tolerišu svi ljudi crnu kafu.

Međutim, neki ljudi su osetljivi na ispijanje crne kafe na prazan stomak. Kiselost kafe i kofein mogu napasti sluznicu želuca ili stimulisati proizvodnju želudačne kiseline, što može dovesti do žgaravice, na primer. U ovom slučaju, biljno mleko (npr. kokosovo mleko, ovseno mleko) može pomoći u ublažavanju kiselosti, čineći kafu svarljivijom. Naravno, ovo važi i za sve one koji uglavnom ne žele da piju kafu bez mleka.

Ovo je tajni sastojak kafe koji garantuje ravan stomak

Preuzmite android aplikaciju.