Mnogima život je nezamisliv bez čokolade, bilo da je konzumiraju kao topli napitak ili u kolačima i tortama.
Ali ono što nas posebno raduje činjenica da je čokolada zdrava i da konačno možemo da je konzumiramo bez griže savesti.
Čarobni sastojci koji se nazivaju polifenoli i procijanidin su odgovorni za ovaj preokret.
Upravo ovi sastojci zauzimaju sam vrh antioksidativne skale, a kakao, odnosno čokolada ih ima u izobilju.
Važan je samo način na koji će ovi sastojci biti podvrgnuti u procesu pripreme ovih delicija, odnosno okruženje u kojem će biti smešteni.
Povišena Ph vrednost slatkiša može drastično da smanji antioksidativnu aktivnost kakaoa i čokolade, dok suprotne, odnosno niže Ph vrednosti, favorizuju antioksidativno dejstvo.
Osim toga, ovi omiljeni deserti postaju još zdraviji ako im dodate namirnice poput grožđica, brusnica, borovnica, jabuka i cimeta, koje su takođe bogate sličnim zdravim sastojcima.
Prilikom konzumiranja ili pripreme poslastica poželjno je koristiti čisti kakao prah ili čokoladu sa sadržajem kakaoa većim od 70 odsto.
Preuzmite android aplikaciju.