Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево рока трајања брашна: Ови знаци указују на то да је покварено

Ако имате брашно које је дуго стајало, прво проверите да ли је добро за употребу.
Фото: Pixabay/Alexas_Fotos

Наиме, брашно је прилично осетљиво због природних уља у зрну, орашастих плодова или скроба које садржи.

Рок трајања делимично зависи од количине масти у овим уљима, па што више масти има, брже ће се покварити. На пример, прерађено бело брашно садржи 1,81 одсто масти, док брашно од целог зрна садржи 3,63 одсто.

Како препознати покварено брашно?

Покварено брашно има непријатан и изразито киселкаст мирис и буђ. Ако приметите знаке буђи, брашно треба бацити, јер је то сигуран знак да је било изложено влази. Такође, брашно може променити боју. Ако видите жућкасту нијансу брашна, то је знак да је уље ужегло. Вишенаменско брашно и друго рафинисано бело брашно треба да буде светло бело, брашно од целог зрна је песковито браон, а брашно од бадема је прљаво бело.

Одмах баците брашно ако садржи инсекте као што су мољци и ларве.

Међутим, прво замрзните брашно како би инсекти угинули и тако спречили најезду штеточина у канти за смеће.

Који је рок трајања?

Трајање брашна зависи од врсте и начина складиштења. У мање идеалним условима, отворено брашно може да траје три до осам месеци, а то важи и за рафинисано бело брашно. Међутим, ако брашно ставите у херметички затворену посуду и држите га на хладном месту, далеко од светлости, може трајати неколико година. Међутим, то зависи од врсте брашна, па брашно од орашастих плодова и без глутена траје и до шест месеци.

Како правилно складиштити брашно?

Отворену врећу брашна треба ставити у херметички затворену посуду на место где нема светлости и влаге. Ови елементи могу брзо разградити брашно, које се затим поквари. Брашно можете држати и у фрижидеру ако га не користите често. Ставите га у пластичну врећу за складиштење или контејнер, који је направљен од пластике или силикона. Препоручује се да се брашно не држи у менталној посуди јер може да добије метални укус.

Kućni lekovi koji provereno deluju

Преузмите андроид апликацију.