Početna > Život i stil
Život i stil

Evo koji je luk najbolji za pripremu određenih jela

Nije bitno da li ćete jelu dodati žuti ili ljubičasti luk, crni luk ili kozjak, jer od toga zavisi kako će ispasti vaš obrok. Pružamo savete o tome koja je vrsta najbolja i kako je seći.
Foto: Pixabay/Shutterbug75
Žuti luk

Ovo je tip koji ljudi najčešće koriste u kuvanju. To je vrsta koja ima najjači ukus od svih ostalih i najbolji je izbor za većinu jela, posebno ako želite da karamelizujete jelo (puna je prirodnog šećera). Bogat je dijetalnim vlaknima. Rezano je na male kocke.

Ljubičasti luk

Ova vrsta ima najbolji ukus ako nije kuvana i stoga je idealna za hamburgere, sendviče itd. Takođe je odličan u salatama i za roštilj. Ljubičasti luk sadrži manje šećera od žutog luka i pun je antioksidanata koji smanjuju rizik od raka. Isecite na prstenove i svaki prsten odvojite prstima.

Srebrenac

Ova vrsta luka je savršen izbor ako želite da vaša jela imaju više teksture. Najhrskaviji je od svih i odlično se stavlja na picu kao i na meksička jela. Inače, srebrenac ima antiinflamatorna svojstva i dobro je jesti je često. Seče se na trake.

Slatki luk

Ova vrsta je veoma slična žutom luku, razlika je u tome što je kožica nešto više narandžasta nego žuta. Ima blag ukus i dobar je ako želite da ga jedete sirovog. Odličan je izbor za pripremu šalše (sosa od svežeg paradajza) jer je pun vode. Dobro ide i u hamburgere. Seče se na trake.

Kozjak luk

Ova vrsta ima male duguljaste glave prekrivene zlatno-ružičastom ljuskom. Slatkast je i blagog ukusa, pa je odličan kao dodatak salatama i prelivima za salatu. Njegova tekstura podseća na beli luk. Bogat je antioksidansima.

Nemate prezle pri ruci? Otkrivamo vam pet iznenađujućih zamena za ovaj sastojak!

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake