Jaja su odličan doručak i sastojak koji pomaže u pripremi raznih jela i kolača.
Sadrže proteine, masti, vitamine B i D, a takođe su i ukusni. Jednostavno, svaki frižider ih mora imati. Verovatno znate kako da pripremite jaja na različite načine, ali da li znate koliki im je rok trajanja? To jest, koliko dugo su jaja bezbedna za upotrebu?
Dobra vest je da ne morate da se pridržavate datuma napisanog na pakovanju, jer jaja mogu trajati mnogo duže.
Pored toga, postoje načini da sami proverite da li su i dalje bezbedni za upotrebu.
Koliko dugo mogu trajati jaja?
Prema nekim preporukama, jaja treba da upotrebite u roku od tri nedelje nakon kupovine. Ali šta ako se ne sećate kada ste ih kupili? Naime, postoji razlika između pojmova „najbolje do” i „koristiti do” (ili „iskoristiti do”). „Najbolje do“ znači da će namirnica imati najbolji kvalitet (u ovom slučaju jaja) i najbolji ukus do tog datuma. Drugim rečima, možete koristiti hranu nakon tog datuma ako ne primetite da se pokvarila. Nisu opasni za upotrebu. „Rok trajanja“ ili „upotreba do“ odnosi se na bezbednost hrane i predstavlja period nakon kojeg ne bi trebalo da konzumirate hranu ni pod kojim okolnostima. To su obično kvarljive namirnice koje mogu predstavljati opasnost po zdravlje.
Kako znate da li su jaja još dobra?
Najbolji način da utvrdite da li je jaje pokvareno je da ga pažljivo pregledate. Proučite to – pokvareno jaje može spolja izgledati znojavo ili čak lepljivo. Takođe može imati ružičasto belance kada ga razbijete, što ukazuje na prisustvo bakterija. Ako primetite bilo kakve promene, bacite ih. Pomirišite – ako jaje smrdi nakon što ga razbijete, ne oklevajte, bacite ga.
Test plutanja – kako jaje stari, vlaga izlazi kroz ljusku i ulazi vazduh. Da biste testirali jaje (nerazbijeno), stavite ga u posudu sa vodom. Ako pluta, staro je. Ako potone, sveže je. Međutim, staro ne znači da je pokvareno. Možete ga koristiti ako ga razbijete i ne smrdi. Takođe, važno je znati da kuvanje neće smanjiti miris ili loš ukus. Da, neke bakterije će nestati, ali vaše jaje neće imati dobar ukus. Jedno je važno znati: iako se jaja mogu pokvariti u frižideru, ne morate da brinete o salmoneli. Patogen kojeg se najviše plašimo je Salmonela Enteritidis, ali ne raste ispod 7 stepeni.
Kontaminacija se dešava unutar jajeta, tako da kada je tamo, ništa je ne može promeniti. Drugim rečima, koliko dugo je jaje bilo u frižideru neće igrati ulogu u razvoju salmonele.
Prema pregledu iz 2009. godine, salmonela se razvija unutar belanca, žumanca i ljuske.
To izaziva izuzetno neprijatne simptome kao što su:
- groznice
- mučnina
- povraćanje
- grčevi
- dijareja
Ako sumnjate na ovu vrstu infekcije, odmah se obratite lekaru.
Kako jaja mogu duže da izdrže u frižideru?
U stvari, postoje trikovi koje možete koristiti. Proverite datum pre nego što ih kupite. Možda kupujete jaja na rasprodaji ili još niste obratili pažnju, ali je važno da proverite kada mogu da se koriste ili kada su upakovana. Nema smisla da ih kupujete na rasprodaji ako ćete baciti polovinu kutije. Takođe, otvorite kutiju i uverite se da su sva jaja netaknuta.
Pravilno čuvajte jaja. Kada ih kupite, odmah ih stavite u frižider. Takođe, držite frižider na temperaturi ispod 4 stepena. Nikada ne ostavljajte jaja van frižidera duže od dva sata, ovo je najbolji način da izbegnete razvoj bakterija. Čuvajte ih u kartonu i ne stavljajte ih na vrata, jer je to najtopliji deo frižidera.
Da li znate zašto kasirke u prodavnicama otvaraju kutije za jaja?
Preuzmite android aplikaciju.