Početna > Život i stil
Život i stil

Evo kako da pustite luk da „diše“!

Da biste izbegli truljenje luka, morate znati kako ga pravilno skladištiti.
Foto: Pixabay/stevepb

Postoji nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da luk duže ostane svež, a jedan od najvažnijih saveta je da ga nikada ne skladištite pored druge hrane.

Iako su savršeni partneri u jelima, luk i krompir ne treba stavljati na isto mesto u ostavi, jer krompir podstiče truljenje luka i obrnuto.

Ako je krompir zreo, oslobađa mnogo vlage, što podstiče razvoj plesni i bakterija i truljenje luka. I ne samo krompir, mnoge namirnice sadrže etilen gas. To je zapravo hormon koji ubrzava sazrevanje, zbog čega će se voće i povrće brže pokvariti ako ih držite jedno pored drugog.

Zato, na primer, ne treba da držimo jabuke pored krompira. Evo nekoliko drugih načina na koje možete produžiti životni vek vašeg luka.

Čuvajte luk na suvom i hladnom mestu

Prostor mora biti dobro provetren – mrežaste kese ili pletene korpe omogućavaju cirkulaciju vazduha i sprečavaju nakupljanje vlage.

Izbegavajte plastične kese

Plastika zadržava vlagu i sprečava cirkulaciju vazduha, što može dovesti do omekšavanja buđi ili luka. Umesto toga, koristite papirne kese, mrežaste kese ili pletene korpe koje omogućavaju luku da „diše“.

Ne čuvajte luk u frižideru

Ceo, neoljušteni luk ne treba čuvati u frižideru, jer hladno, vlažno okruženje može da dovede do njegovog omekšavanja i kvarenja. Međutim, isečeni ili oljušteni luk može da se čuva u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana.

Zamrznite višak luka

Ako imate višak luka koji nećete odmah upotrebiti, možete ga iseckati i zamrznuti. Iako se tekstura može promeniti nakon odmrzavanja, takav luk će biti savršen za kuvanje.

Osvežavajuće, bezalkoholno piće koje je idalno za imunitet i zdravlje celog organizma

Preuzmite android aplikaciju.