Kad neko kaže jesen, odmah pomislimo na kišu, opadanje lišća i naravno, kestene! Ovu omiljenu užinu možete kupiti skoro svuda, ali možete je i pripremiti kod kuće.
Nakon što ih kupite, pažljivo ih pregledajte i bacite sve koje imaju rupe. Dobar plod možete prepoznati jednom metodom – lagano ga pritisnite vrhovima prstiju – trebalo bi da bude malo mekano.
Zagrejte rernu na 220 stepeni, vruća rerna je neophodna za odvajanje kestena od kore.
Da bi se ravnomerno ispekli, važno je da isečete koru, ali pažljivo.
Napravite jednu tanku liniju po sredini voća – ne predugačku i duboku. Stavite kestenje u činiju i dobro ih isperite pod vodom. Stavite kestenje u lonac sa hladnom vodom.
Čim voda počne da ključa, šupljikavom kašikom izvadite kestene i stavite ih u plitku posudu za pečenje. Ovo brzo kuvanje će stvoriti savršeno okruženje za kuvanje na pari kada stignu do vruće rerne.
Stavite kestene ravnom stranom nadole, isečenom stranom nagore u posudu za pečenje. Pecite u rerni oko 15-20 minuta, ali ovo vreme može da varira u zavisnosti od veličine vaših kestena.
Kada dobijete savršeno pečene kestene, izvadite ih iz rerne i umotajte u čistu kuhinjsku krpu. Ostavite umotane kestene da odmaraju u peškiru oko 10-15 minuta. Osim što ih jedete tako pečene, možete napraviti kesten pire, razne namaze i supe.
Preuzmite android aplikaciju.