Tajna dobrog rižota se manifestuje u kvalitetnom pirinču kratkog zrna i malo strpljenja. Kada kuvate ovo jelo, potrebno je da stojite pored šporeta, promešajte pirinač i dodajte tečnost dok ne dobijete prave rezultate.
Da bi rižoto bio kremast, potrebno je koristiti pirinač kratkog zrna kao što je arborio, koji ima visok procenat skroba. Rižoto postaje kremast zahvaljujući strpljivom sipanju pirinča toplim temeljcem i mešanju. U rižoto možete dodati i malo mleka da povećate kremastu teksturu jela. Priprema rižota obično počinje dinstanjem luka i ostalih sastojaka na ulju. Iako ulje olakšava ovaj posao, ono takođe povećava kalorijsku vrednost celog jela. Da li znate koliko ulja sipate u tiganj ili šerpu odokatativnom metodom kada planirate nešto da sotirate?
U jednoj supenoj kašiki ulja ima čak 120 kalorija. Ako preskočite sotiranje povrća na ulju i umesto toga koristite povrtni ili pileći temeljac koji ćete ionako koristiti u jelu, kalorijsku vrednost možete smanjiti za najmanje 200 do 300 kalorija.
U rižoto se obično na kraju umeša kašika ili dve putera. Ako preskočite ovaj korak, možete smanjiti kalorijsku vrednost jela za dodatnih 200 kalorija. Ne preskačite parmezan. Daje odličan ukus ovom jelu i vredi svake kalorije.
Sastojci za kremasti rižoto sa povrćem:
- 250 grama arborio pirinča
- 250 grama pečuraka
- 200 mililitara mleka
- 150 grama graška
- 1 litar biljnog ili pilećeg temeljca
- 1 luk
- 2-3 čena belog luka
- 1-2 kašike mediteranske mešavine začina sok od limuna so i biber po želji rendani parmezan za serviranje
Priprema:
Zagrejte temeljac u šerpi i ostavite sa strane. Luk i beli luk iseckajte i prodinstajte u tiganju sa malo temeljca. Povremeno mešajte i po potrebi dodajte tečnost. Dodajte seckane pečurke, posolite ih i sve zajedno dinstajte još tri do četiri minuta. Dodajte pirinač i mešavinu mediteranskih začina i sve zajedno dinstajte oko jedan minut. Počnite postepeno da sipate pileći temeljac i mleko, neprestano mešajući. Biće potrebno 15 do 20 minuta da pirinač „popije” sav temeljac i mleko i da se skuva. Na pola kuvanja pirinča dodajte grašak. Pred kraj kuvanja podesiti slanost jela. Dodajte malo bibera i sipajte u rižoto malo limunovog soka. Jelo poslužite toplo sa rendanim parmezanom.
Uživajte bez griže savesti!
Preuzmite android aplikaciju.