Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево 6 кључних симптома напада панике

Да ли сте се икада пробудили ујутру – или чак у сред ноћи – и открили да је ваше тело већ у пуном стању, у ритму срца, у борби или у трчању?
Фото: Pixbay/Clker-Free-Vector-Images

Напади панике су изненађујуће чести; бар једна трећина нас ће то доживети у неком тренутку живота.

Иако се симптоми разликују од особе до особе, могу укључивати лупање срца, отежано дисање, вртоглавицу, знојење, дрхтавицу, мучнину, пецкање или утрнулост у прстима на рукама и ногама, и преовлађујући осећај предстојеће „негативне судбине“.

За многе људе, ова алармантна осећања – која могу да опонашају срчани удар или неко друго озбиљно здравствено стање – праћена су уверењем да ће ускоро умрети.

За друге, постоји осећај „нестварности“, где се време и перцепција збуњују. Звукови звуче другачије – осећате се као да сте у тунелу и ствари су далеко; боје изгледају другачије.

Људи то понекад описују као вантелесно искуство, као да губе контролу и имају осећај да ће полудети.

Стога није изненађујуће што се многи људи у нападу панике појављују у хитној помоћи у уверењу да имају срчани удар или да се гуше.

Али упркос томе колико ове епизоде ​​могу бити страшне и незаборавне, саме по себи нису опасне. Уместо тога, напади панике су манифестација неусклађености између мозга и тела. То је нормална физиолошка реакција страха која се јавља у потпуно неодговарајућем тренутку. Напади панике могу створити различите физичке и емоционалне симптоме.

Физички симптоми:
  • знојење
  • убрзано дисање
  • убрзан рад срца
Емотивни симптоми:
  • осећања страха
  • анксиозности
  • интензивна забринутост која се понавља осећај предстојеће негативне судбине

Tehnika 5-4-3-2-1 smiruje u trenutku: Proveren način da se brzo otarasite stresa

Преузмите андроид апликацију.