Почетна > Свет
Свет

ЕУ увела Ирану нове санкције због насиља над демонстрантима

ЕУ је данас, на састанку министара спољних послова, донела одлуку да дода 29 људи и три ентитета на листу оних који подлежу санкцијама против Ирана због кршења људских права, а као одговор на њихову улогу у смрти Махсе Амини и насиљу на недавним демонстрацијама у Ирану.
iran
Фото: Танјуг/АP/Middle East Images

„ЕУ оштро осуђује неприхватљиво насилно гушење демонстрација. Стојимо уз ирански народ и подржавамо његово право да мирно протестује и слободно изнесе своје захтеве и ставове”, изјавио је Жозеп Борељ, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност.

Данашња одлука о забрани путовања и замрзавању имовине односи се на четири члана одреда који су произвољно ухапсили Махсу Амини, високо позициониране чланове Револуционарне гарде и министра унутрашњих Ахмада Вахидија.

Санкцијама је обухваћен и бригадни генерал Кијумарс Хеидари, командант Копнене снаге Иранске војске,

ЕУ такође сматра да је “иранска државна телевизија Преш ТВ одговорна за производњу и емитовање присилних признања притвореника”.

Санкцијама се такође забрањују извоз у Иран опреме која би се могла користити за унутрашњу репресију и опреме за праћење телекомуникација.

Списак оних који подлежу рестриктивним мерама ЕУ у контексту постојећег режима санкција у вези с кршењем људских права у Ирану сада се састоји од укупно 126 појединаца и 11 ентитета.

ЕУ позива Иран да одмах прекине насилно гушење мирних демонстрација, да ослободи притворене и да осигура слободан проток информација, укључујући приступ интернету.

“Убиство Махсе Амини такође мора бити истражено на независан и транспарентан начин и свако за кога се докаже да је одговоран за њену смрт мора да одговара”, саопштено је у Бриселу.

Bajden i Si poslali poruke protiv nuklearnog rata

Преузмите андроид апликацију.