Почетна > Свет
Свет

Бајден и Си послали поруке против нуклеарног рата

Нуклеарни рат никада не би смео бити вођен, порука је коју су данас послали председник САД Џозеф Бајден и његов кинески колега Си Ђипинг са њиховог првог сусрета откако је Бајден постао председник.
Фото: Танјуг/АP/Endy Vong

Бајден и Си су, на састанку на маргинама самита земаља Г20 на Балију, подвукли да у нуклеарном рату не може бити победника и истакли своје противљење употреби или претњи употребом нуклеарног оружја у Украјини, преноси америчка агенција АП.

Током састанка, који је трајао око три сата, председници су се усагласили да би Вашингтон и Пекинг требало да раде на превазилажење несугласица и проналажењу правог курса у билатералним односима.

„Као лидери наше две нације, делимо одговорност, да покажемо да Кина и САД могу да превазиђу разлике, да спречиме да конкуренција постане извор сукоба и да пронађемо начине да заједно радимо на хитним глобалним питањима која захтевају нашу међусобну сарадњу“, рекао је Бајден.

Кинески председнике Си је истакао да смо сведоци великих промена које се одвијају на начин као никада раније и да је човечанство суочено са изазовима без преседана, пренела је кинеска агенција Синхуа.

„Свет се налази на раскршћу. Куда даље? Ово је питање које није само на нама, већ и на уму свих земаља“, рекао је Си и напоменуо да планета очекује да Кина и САД правилно управљају својим односима.

Си додаје да је његов састанак са Бајденом привукао велику пажњу и да би две стране требало да раде са свим земљама како би унеле више наде у светски мир и веће поверење у глобалну стабилност.

Нагласио је да је спреман на искрену и дубинску размену мишљења са Бајденом о питањима од стратешког значаја у Кини и САД и да жели да две земље унапреде односе и да се врате на колосек здравог и стабилног раста, пренела је кинеска агенција.

Bezos najavio da će pokloniti veći deo svog bogatstva

Преузмите андроид апликацију.