Početna > Svet
Svet

Eskobar za članstvo svih u regionu u Otvorenom Balkanu

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za južnu i centralnu Evropu Gabrijel Eskobar rekao je da SAD imaju dva uslova za podršku inicijativi Otvoreni Balkan – da ova inicijativa bude otvorena za sve i da se poštuju odgovarajući standardi i institucije.
Foto: PrtSc/BHRT/YouTube

„I ovo je uslov pod kojim to podržavamo: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo da projekat bude otvoren za sve zemlje i praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. Cevovodi se ne mogu prekinuti, autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete imati zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negde na pola puta i da kamioni čekaju u redu po pet sati, tako da inicijativa mora da obuhvati sve zemlje kako bi standardi bili evropski. Uostalom, imati zonu slobodne trgovine, morate imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem”, rekao je Eskobar za „Glas Amerike”.

Govoreći o dijalogu Beograd – Priština i ulozi koju će njegova zemlja imati u tom procesu, Eskobar je rekao da ovu godinu počinju sa obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcionisanju dijaloga.

„Uskoro ću putovati u region, zajedno sa gospodinom Lajčakom, da signaliziram našu podršku dijalogu i da pokažemo našu posvećenost funkcionisanju dijaloga. To je dijalog koji vodi EU, a mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati!“, rekao je on.

Kazao je da će se u cilju napretka dijaloga SAD intenzivno angažovati sa obe zemlje.

„Bićemo veoma angažovani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u celom regionu i ne samo za politička, već i ekonomska pitanja. Vidimo mnoge mogućnosti za ekonomski razvoj u regionu, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima”, kazao je Eskobar.

Nemački kancelar na meti napada opozicionih stranaka

 

Preuzmite android aplikaciju.