Почетна > Свет
Свет

Немачки канцелар на мети напада опозиционих странака

Немачки канцелар Олаф Шолц налази се на мети напада опозиционих странака због могућег илегалног спасавања једне хамбуршке банке умешане у такозвану цум-еx аферу у време док је био министар финансија, преноси Танјуг.
Фото: PrtSc/ZDFheute Nachrichten/YouTube

Јавно тужилаштво у Хамбургу је још пре годину дана водило тзв. предистражни поступак против Шолца због девет кривичних пријава грађана против њега у вези с тзв. цум-еx скандалом, преноси Дојче веле.

Реч је о скандалу који се протеже најмање последње две деценије. Мрежа банака и адвоката, наиме, пронашла је начин пословања с вредносним папирима тако да им се једном плаћени порез надокнађује више пута, те су на тај начин разне европске државе оштећене за више од 50 милијарди евра.

Дојче веле наводи да су пријаве против Шолца поднете због сумњи да се умешао у порески поступак против Варбург-банке.

Та банка је учествовала у цум-еx-афери након које је град-покрајина Хамбург од ње затражио исплату 47 милиона евра утајеног пореза.

Шолц се 2016. године, у време када је био градоначелник, односно премијер града-покрајине Хамбург, два пута састајао с власницима банке и имао бар један телефонски разговор са једним од банкара, пренело је више немачких медија.

Због читавог случаја је у хамбуршком парламенту формиран истражни одбор пред којим у пролеће 2021. године испитан и Шолц, а он је тада рекао да се не сећа да је разговарао с представницима Варбург-банке.

Baltičke zemlje u pregovorima o povećanju NATO trupa

 

Преузмите андроид апликацију.