Почетна > Свет
Свет

Ескобар за чланство свих у региону у Отвореном Балкану

Заменик помоћника државног секретара САД за јужну и централну Европу Габријел Ескобар рекао је да САД имају два услова за подршку иницијативи Отворени Балкан – да ова иницијатива буде отворена за све и да се поштују одговарајући стандарди и институције.
Фото: PrtSc/BHRT/YouTube

„И ово је услов под којим то подржавамо: прво, да испунимо берлинске стандарде које је поставила Европска унија. И друго да пројекат буде отворен за све земље и практично не функционише без свих земаља. Цевоводи се не могу прекинути, аутопутеви се не могу прекинути. Не можете имати зону слободне трговине ако морате да станете негде на пола пута и да камиони чекају у реду по пет сати, тако да иницијатива мора да обухвати све земље како би стандарди били европски. Уосталом, имати зону слободне трговине, морате имати институције које могу ефикасно управљати робом и новцем”, рекао је Ескобар за „Глас Америке”.

Говорећи о дијалогу Београд – Приштина и улози коју ће његова земља имати у том процесу, Ескобар је рекао да ову годину почињу са обновљеном енергијом и новим нагласком на функционисању дијалога.

„Ускоро ћу путовати у регион, заједно са господином Лајчаком, да сигнализирам нашу подршку дијалогу и да покажемо нашу посвећеност функционисању дијалога. То је дијалог који води ЕУ, а ми га снажно подржавамо. И надам се да ћемо напредовати!“, рекао је он.

Казао је да ће се у циљу напретка дијалога САД интензивно ангажовати са обе земље.

„Бићемо веома ангажовани у процесу, али не само у Србији и на Косову, већ у целом региону и не само за политичка, већ и економска питања. Видимо многе могућности за економски развој у региону, посебно у Албанији и Србији, Косову и Црној Гори, тако да ћемо наставити да радимо у свим правцима”, казао је Ескобар.

Nemački kancelar na meti napada opozicionih stranaka

 

Преузмите андроид апликацију.