Početna > Srbija
Srbija

Eskobar: Sporazum je o normalizaciji, ne o priznanju

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznanju.
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD, nakon dvodnevne posete Beogradu tokom koje je razgovorao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, Eskobar je rekao da su njegova očekivanja da će dva lidera moći da čuju jedan drugoga.

„Oni treba da razgovaraju kako da se ide dalje ka potpisivanju sporazuma. Da razmišljaju kako da se prevaziđu prepreke i da sa tog sastanka izađu shvativši da će se to nastaviti dok to ne rešimo. Naša očekivanja su sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznjanju“, poručio je Eskobar.

Dodao je da je američka pozicija da je Kosovo nezavisna zemlja sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom i da veruju da bi međusobno priznanje bilo od koristi za ceo region.

„Što se tiče članstva Kosova u UN, mislim da bi to donelo bržu integraciju u EU ne samo Kosova i Srbije, već i celog regiona. Ciljamo procese koji će ceo region približiti Evropi“, istakao je Eskobar.

Godišnjica velikog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji 2004 (VIDEO/FOTO)

Preuzmite android aplikaciju.