Почетна > Србија
Србија

Ескобар: Споразум је о нормализацији, не о признању

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да је европски предлог за нормализацију односа Београда и Приштине, споразум о нормализацији односа, а не о међусобном признању.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

На конференцији за новинаре у Амбасади САД, након дводневне посете Београду током које је разговорао са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, Ескобар је рекао да су његова очекивања да ће два лидера моћи да чују један другога.

„Они треба да разговарају како да се иде даље ка потписивању споразума. Да размишљају како да се превазиђу препреке и да са тог састанка изађу схвативши да ће се то наставити док то не решимо. Наша очекивања су споразум о нормализацији односа, а не о међусобном призњању“, поручио је Ескобар.

Додао је да је америчка позиција да је Косово независна земља са територијалним интегритетом и суверенитетом и да верују да би међусобно признање било од користи за цео регион.

„Што се тиче чланства Косова у УН, мислим да би то донело бржу интеграцију у ЕУ не само Косова и Србије, већ и целог региона. Циљамо процесе који ће цео регион приближити Европи“, истакао је Ескобар.

Godišnjica velikog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji 2004 (VIDEO/FOTO)

Преузмите андроид апликацију.