Почетна > Зелени град
Зелени град Нови Сад

Еколошки темељи за зелену будућност

Како се Рим није изградио преко ноћи, нити се за градњу куће без темеља може рећи да је снажна, тако ни будућност заштите животне средине не може да буде извесна и сигурна, без дугорочног улагања у едукацију најмлађих.  

Фото: Pixabay/Iván Tamás

Мудре мисли присвојили су представници цивилног сектора у Новом Саду и усмерили своје активности ка адекватном улагању у најмлађе, са вишим циљем којим сви тежимо, одрживој зеленој будућности.

Потреба активног ангажовања младих у креирању одрживе будућности је општепознато и снажно стимулисано.

Светски дан детета први пут је установљен 1954. године под називом Универзални дан деце, а обележава се сваке године 20. новембра како би се промовисало међународно заједништво, освешћеност међу децом широм света и унапређивање дечијег благостања.

Кровни оквир Уједињених нација за ојачавање рада са (и за) младим људима кроз три стуба – мир и безбедност, људска права и одрживи развој, покренут је 2018. године у виду Стратегије УН за младе под називом „Млади 2030“.

Таква Стратегија настоји да значајно унапреди капацитет ангажовања младих људи и узме у обзир њихове ставове, мишљења и идеје. Ова агенда је директно повезана са потребом реализације циљева одрживог развоја.

У Србији постоји и Закон и Стратегија о младима, којима се обезбеђује јасно дефинисан положај младих.

Кључна реч која се провлачи у овим управљачким документима, јесте – млади – који су дефинисани као лица од „навршених 15 година до навршених 30 година живота“.

А шта је онда са млађима од 15 година и ко се за њих залаже?

Удружења као што су Дечија Еколошка Академија, Покрет Горана, Чепом до осмеха, Зелени Сад и други препознали су да је учење кроз праксу, најзанимљивији и најадекватнији начин да се пренесе знање најмлађима, неопходно за даље развијање еколошке, па и личне свести.

Фото: Градске инфо
Еколошко удружење „Зелени Сад“ нашло је начин да споји дечију креативност и стицање еколошког знања.

Креирањем еко бојанки успели су да од 2016. до 2021. године у укупно 40 (приватних и државних) вртића и школа, у континуитету заинтересују предшколце и основце од првог до четвртог разреда, на територији града Новог Сада, за екологију.

Теме које су обрађене у оквиру бојанки су разноврсне, што се закључује из самих наслова: „Еко бојанка – креативна екологија“, „Еко бојанка II – биодиверзитет“, „Еко бојанка III – путујмо кроз време“, „Еко бојанка IV- будућност“.

Бојанка прати јунаке Ему и Бокија у најновијој авантури са пчелом, која их кроз причу уводи у њен свет, њену улогу у живом свету и датом екосистему у којем живи.

„Еко бојанка V – Пут Медоносне Пчеле“ говори о значајности улога полинатора и њиховој вези са остатком екосистема, али и човеком.

Фото: Градске инфо

„Дечија Еколошка Академија“, на пример, спроводи пројекат „Еко култура“ заједно са предшколцима током школске године, кроз радионице, преноси најмлађима основно знање о заштићеним подручјима у Војводини, биљкама и животињама које их настањују, климатским променама и загађењу воде, земљишта, ваздуха, као и о компостирању и садњи.

Још неколико удружења се бави ангажовањем младих и најмлађих у сферама екологије и заштите животне средине.

Тако је, са деценијским искуством, „Покрет Горана Нови Сад“, реализовао пројекат под називом „Хајде да рециклирамо“ где су деца различитог узраста училa како се прави рециклирани папир, корисни или украсни предмети од лименки, тетрапака, пластичних боца и најлонских кеса, и како то смањује количину отпада у кући и школи.

Додатно, „Друштво за промоцију природе Србије“ организује теренску наставу у природи, која поред обилазака природних лепота Србије, омогућава похађање различитих едукативних курсева и добијање знања из области биологије, екологије и заштите природе.

Организација „Чепом до осмеха“ се већ дужи низ година залаже за пројекте који су у директној повезаности са рециклажом и сортирањем смећа, уз подједнако важан, друштвено-користан аактивиза и хуманитаран рад.

Негујући овакав менталитет кроз генерације, Нови Сад потврђује да је са разлогом био носилац титуле Омладинске престонице Европе 2019. године и да са поносом може да носи титулу Европске престонице културе 2022. године.

Титуле се наравно додељују само онима који се дугорочно залажу за идеале и вредности који стоје иза континуираног међусекторског улагања и умрежавања.

Како су поменуте титуле само почетак одликовања Новог Сада, верујемо да су удружења носиоци изградње јаког темеља еколошке свести свих грађана Новог Сада.

Teror krivolovaca nad divljim guskama

 

Преузмите андроид апликацију.