Početna > Srbija
Srbija

EBRD: Privreda Srbije će porasti za šest procenata u 2021. godini

Najnovija prognoza EBRD-a, objavljena jutros, predviđa snažan oporavak Srbije ove godine, praćen rastom od 3,5 procenata u 2022. godini.
Foto: Pixabay/geralt

Srbija je na putu značajnog oporavka uz rast od šest procenata u 2021. godini, navodi se u najnovijem izveštaju o regionalnim ekonomskim izgledima, koji je danas objavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U svojoj prognozi, EBRD očekuje oporavak potrošnje nakon pandemije kovid-19 i povećanje javnih investicija u skladu sa nastavkom ekspanzivne fiskalne politike. U prvom kvartalu 2021. srpska ekonomija je porasla za 1,7 procenata u odnosu na isti kvartal 2020, potkrepljena snažnim razvojem građevinskog sektora, ali i rastom industrijske proizvodnje kao i rastom trgovine, transporta i turizma.

Rast BDP-a u 2021. godini biće podržan dodatnim vladinim izdacima u zdravstvu, subvencijama za zarade i jednokratnim isplatama penzionerima i drugim kategorijama stanovništva. Mateo Kolanđeli, direktor EBRD-a za Srbiju i zapadni Balkan kaže da su zadovoljni snažnim ekonomskim oporavkom u Srbiji.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.