Početna > Svet
Svet

Džinovski asteroid podigao megacunami na Marsu

Mars nije oduvek bio prazna prašnjava planeta kakva je danas. U stvari, bio je toliko vlažan da se na njemu pre oko tri milijarde godine podigao megacunami.
jupiter
Foto: Tanju/AR/NASA

Prema novom istraživanju, uzrok je bio džinovski asteroid, poput onog koji je pogodio Zemlju pre 66 miliona godina i zbrisao dinosauruse.v

Stručnjaci predvođeni naučnikom Aleksisom Rodrigezom sa Instituta za planetarne nauke u Arizoni kažu da su locirali ogroman udarni krater. Za koji smatraju da je najverovatnije poreklo džinovskog talasa.

Nazvali su ga Pol, a nalazi se u području na kom se vide tragovi katastrofalne plavne erozije. Koja je identifikovana još 70-godina na ivici onoga za šta se veruje da je bio drevni okean.

Kada je Nasina „Viking 1“ sonda sletela na Mars 1976. godine blizu sistema plavnih kanala po imenu Maja Valjes, pronašao je teren za koji Rodrigez i njegove kolege smatraju da je rezultat cunami talasa.

Svoju hipotezu postavili su pre nekoliko godina, a verovali su da su se odigrala dva odvojena cunamija – pre 3,4 i 3 milijarde godina. Simulacije su pokazale da je drugi potekao iz kratera Lomonosov.

Međutim, odakle je prvi potekao nisu mogli da otkriju. Sve do sada.

Nova lista najskupljih gradova na svetu u 2022.

 

Preuzmite android aplikaciju.