Почетна > Свет
Свет

Џиновски астероид подигао мегацунами на Марсу

Марс није одувек био празна прашњава планета каква је данас. У ствари, био је толико влажан да се на њему пре око три милијарде године подигао мегацунами.
jupiter
Фото: Танју/АР/NASA

Према новом истраживању, узрок је био џиновски астероид, попут оног који је погодио Земљу пре 66 милиона година и збрисао диносаурусе.в

Стручњаци предвођени научником Алексисом Родригезом са Института за планетарне науке у Аризони кажу да су лоцирали огроман ударни кратер. За који сматрају да је највероватније порекло џиновског таласа.

Назвали су га Пол, а налази се у подручју на ком се виде трагови катастрофалне плавне ерозије. Која је идентификована још 70-година на ивици онога за шта се верује да је био древни океан.

Када је Насина „Викинг 1“ сонда слетела на Марс 1976. године близу система плавних канала по имену Маја Ваљес, пронашао је терен за који Родригез и његове колеге сматрају да је резултат цунами таласа.

Своју хипотезу поставили су пре неколико година, а веровали су да су се одиграла два одвојена цунамија – пре 3,4 и 3 милијарде година. Симулације су показале да је други потекао из кратера Ломоносов.

Међутим, одакле је први потекао нису могли да открију. Све до сада.

Nova lista najskupljih gradova na svetu u 2022.

 

Преузмите андроид апликацију.