Почетна > Србија
Србија

Два милиона грађана следеће године постају „ePacijenti“

Држава ће развојем више од 20 нових електронских сервиса покушати да до краја 2023. преведе око два милиона грађана Србије на услугу еПацијент, како би се закивања прегледа и друге услуге домова здравља и болница обављали електронским путем, саопштио је НАЛЕД.
Фото: Градске инфо

Наводи се како се очекује да већ следеће године буде заказано до 50 милиона услуга путем портала и мобилне апликације еЗдравље и тако грађани брже дођу до жељеног прегледа.

НАЛЕД напомиње да је Акционим планом за 2022-2023. годину, који је усвојила Влада Србије, планирано и успостављање електронског здравственог картона до краја године, а већ од наредне 2023, захваљујући систему еБоловање, пацијенти неће морати да одлазе по дознаке код изабраног лекара, јер ће се цео процес одвијати онлајн.

Додаје се да ће увид у јединствени еКартон, у коме ће се налазити уписане дијагнозе и прописани лекови, имати пацијент и лекари из различитих установа, државних и приватних, које посети.

На једном месту биће обједињена цела историја лечења, што ће помоћи ефикаснијој размени података између доктора опште праксе и лекара специјалиста, напомиње НАЛЕД.

„Један од првих корака ка увођењу еКартона и потпуне дигитализације биће постављање нове модерније ИЗИС платформе, а како би систем потпуно функционисао, неопходно је његово увезивање и са приватним и војним здравственим установама, које досад нису биле део овог система. Циљ је да до краја године унапређени ИЗИС користи до 30 процената болница, а да се током 2023. укључе и преостале здравствене установе“, изјавила је шеф Јединице за здравство у НАЛЕД-у Јелена Радновић Вукчевић.

Фото: Градске инфо

Наводи се да се међу 18 мера акционог плана за спровођење Програма дигитализације здравственог система, налази и увођење еУпута које ће издавати лекари специјалисти, решавање проблема термина и упута без термина, као и увођење јединствених регистара за електронско праћење издавања рецепата и потрошње лекова, имунизације, прележаних болести, налаза и отпусних листа.

Наглашава се да ће здравствене институције моћи путем увезаних база података да размењују информације о рођеним и умрлима особама, генетским предиспозицијама и слично.

НАЛЕД најављује да ће по први пут у нашем здравству почети да се примењује и вештачка интелигенција, која ће допринети ефикаснијој обради великог броја информација у радиолошкој дијагностици, а процес лечења требало би да убрза и аутоматизовано тумачење лабораторијских резултата.

Истиче се да је главни циљ Програма дигитализације у здравственом систему да се кроз процес дигитализације осигура квалитетнија, ефикаснија и доступнија здравствена заштита кроз безбедно коришћење електронских услуга.

Koji su benefiti produženog vikenda za duh i telo: Promena rutine veoma utiče na zdravlje

Преузмите андроид апликацију.