Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Који су бенефити продуженог викенда за дух и тело: Промена рутине веома утиче на здравље

Када направимо заслужено предах, то се позитивно одражава на наше расположење, али и на ниво енергије.
Фото: Pexels/Askar Abayev

Празници су лепши део године, јер их проводимо са драгим људима и тих дана као да оставимо бриге и проблеме по страни, па само уживамо у кругу најближих.

Васкрс који нам доноси и продужени викенд, не можемо да се не запитамо које су све благодети кратког одмора за душу и тело.

Велика је вероватноћа да свако осећа захвалност на сваком дану који може да проведе без обавеза и брига свакодевице.

Шетња у природи, роштиљ у дворишту, читање омиљене књиге која је већ дуже време на чекању, гледање омиљене серије само су неке од могућности да квалитетно проведемо време.

Време можете провести квалитетно и бити задовољни било да је то у кругу најближих или самостално. Иако сте сигурно и сами свесни значаја неколико везаних слободних дана за празнике, сада и стручњаци потврђују бенефите продуженог викенда.

У тренуцима које посвећујемо суштинским потребама свог организма, долази до промене циркадијалног ритма, и то, наравно, на боље. Подсећања ради, он регулише циклус будности и спавања који се смењују.

Када направимо заслужено предах, то се веома позитивно одражава на наше расположење, али и на ниво енергије.

Фото: Pexels/Ketut Subiyanto

Три или четири дана промене рутине довољни су да се наспавамо, али нас не избацују из колосека. Уз то, када имамо више слободног времена, лакше се организујемо за дружење са драгим људима, и физичку активност.

Промена режима на неколико дана има позитивно дејство, па смо после тога далеко свежији, одморнији и спремнији за нове изазове.

Нешто дужа пауза од тога, попут годишњег одмора, обично подразумева мало теже поновно прилагођавање на посао и свакодневне обавезе.

Због тога су мини-одмори, односно продужени викенди идеални за кратак предах и пуњење батерија, али без превеликог опуштања.

За крај, издвајамо и то да продужени викенд побољшава креативност, мотивацију и продуктивност.

Kako da vam dan bude uspešan?

Преузмите андроид апликацију.