Почетна > Србија
Србија

Држава издвојила 60 милијарди динара за повећање субвенција у пољопривреди

Министарка пољопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас да је држава издвојила скоро 60 милијарди динара за повећање субвенција пољопривредницима у скаду са измењеном Уредбом о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју за 2023. годину.
Фото: Pixabay

„Уредбом Владе од 16. марта субвенције за млеко ће се повећати са 10 на 15 динара, по грлу са 25.000 на 30.000 динара, а за куповину стеоне јунице 170.000 динара“, рекла је Танасковић за Танјуг.

Како каже, уколико се пољопривредници одлуче да оставе женско теле онда добијају четири пута по 25.000 динара квартално две године.

Када се говори о свињогојству министарка каже у повећали износ по грлу за 15.000 на 18.000 динара, а за назимице са 18.000 на 22.000 динара.

Што се тиче субвенција по хектару, она је 6.000 динара плус 3.000 динара за гориво, каже Танасковић.

Она је рекла да је установљено да има вишка млека у праху на залихама и то оног тренутка када је премијерка сазвала састанак коме су присутвовали примарни произвођачи, прерађивачи и представници трговинских ланаца.

„Дошли смо до закључка да су кондитори на нашем тржишту велики потрошачи млека у праху, те смо субвенционисали куповину млека у праху наших пољопривредних произвођача“, каже Танасковић.

Идеја је да не дође до обарања цене, а да се млеко преради и прода кондиторима, каже министарка, и додаје да према проценама вишка млека у праху на залихама има између 15 и 20 милиона литара.

Влада Србије донела је уредбу којом је утврђена интервентна мера подршке произвођачима кондиторских производа за откуп млека у праху домаћег порекла од 710 динара по килограму док укупна вредност државне подршке износи 500 милиона динара.

У документу објављеном у Службеном гласнику наведено је да се мера утврђује ради ефикасног и правовременог спречавања, односно отклањања тржишних поремећаја проузрокованих догађајима и околностима који су довели, односно прете да доведу до поремећаја на тржишту.

Sutra se otvara Međunarodni sajam automobila i Međunarodni sajam motocikala

Преузмите андроид апликацију.