Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Довољно нам је 33 комада одеће – Да ли сте спремни за изазов?

Шта да обучем – ово питање Кортни Карвер себи годинама не поставља. Будући да има само 33 комада одеће у гардероберу, избор је увек лак, а Кортни може своју енергију да троши на важније ствари.
Фото: Pexels/Ksenia Chernaya

Све је почело 2010. године када је Кортни започела експеримент Пројекат 333 у ком су учесници носили само 33 комада одеће током три месеца. Пројекат је започела јер је осетила да нешто мора да се промени – ормар јој је био препун, а опет, изгледало јој је да увек фали још нешто.

Упркос сталној куповини, осећала је незадовољство. Јутра је започињала у стресу, размишљајући шта да обуче. И тада је одлучила да направи листу од 33 ствари које ће носити наредна три месеца. Није било лако, каже, али успела је. Пројекат се завршио, али Кортни се никада није вратила на старо и данас има само 33 ствари у гардероберу.

Прво је избацила ствари које није носила, затим оне у вези којих није била сигурна. Резултат је ормар у ком се све слаже са свиме. Мање времена јој је потребно за спремање, а сада има и много више простора у стану.

Али, пројекат јој није само променио ормар, већ и живот. Како каже, сада је самоуверенија, флексибилнија, фокусиранија и има више новца.

– Изненађујуће је колико кривице и других негативних осећања су били саставни део већег гардеробера. Нисам схватала колико су ме нервозном чиниле ствари које никада нисам обукла и са којих чак ни етикету нисам скинула. Једном кад сам их се отарасила, отишла је и кривица – поручује Кортни која је и ауторка књиге „Пројекат 333: изазов минималистичке моде“.

И данас многи прихватају изазов чија су правила једноставна – током три месеца носите 33 комада одеће, што укључује и обућу, накит, торбе, јакне. Међу изабрана 33 предмета не спадају бурма или неки други сентиментални део накита који никада не скидате, веш, пиџаме, одећа за вежбање (али само ако заиста вежбате), ствари које носите по кући.

Имајте на уму да правите гардеробер са којим ћете моћи да живите и да се играте наредна три месеца. Суштина пројекта није да патите, па ако приметите да вам одећа не одговара или је у лошем стању, угојили сте се или смршали, замените је.

Они који су већ учествовали саветују да избор одеће почнете са стварима које волите и да изаберете један мантил или капут у зависности од сезоне, као и пар чизама или ципела које иду уз све. И поручују да једном када сведете избор на мање комада, почињете да обраћате мање пажње на оно што носите, а више на значајније ствари.

Да ли сте спремни за изазов?

Koliko često treba prati odeću?

Преузмите андроид апликацију.