Početna > Život i stil
Život i stil

Doručak bez ugljenih hidrata: Evo koju hranu treba da jedete

Doručak bez ugljenih hidrata ili sa smanjenim udelom može se napraviti vrlo lako. Važno je pravilno kombinovati hranu kako bi se zadovoljio unos nutritivno bogatih namirnica, a potrebno je i malo kreativnosti u kuhinji.
Foto: Pixabay/JillWellington

Poznato je da je doručak najvažniji obrok u danu, a mnogi ga preskaču jer nemaju vremena ili zato što nemaju pojma šta da jedu čim se probude. Međutim, bez obzira da li ste na određenoj dijeti ili jednostavno želite da dobijete više proteina ujutru, postoji mnogo ideja kako lako napraviti doručak bez ugljenih hidrata ili doručak sa veoma malim sadržajem ugljenih hidrata. Donosimo nekoliko ideja.

Jaja 

Jaja možete pripremiti na bilo koji način, u zavisnosti od vaših preferencija. Ako pravite omlet, možete dodati i šunku i povrće po izboru, poput paprike ili spanaća. Od jaja možete napraviti i fritule, gde možete dodati i razno povrće, semenke, grčki jogurt i začine po želji. Dobra opcija je jednostavno kuvano jaje sa dodatkom šunke ili kobasice.

Punjena paprika

Paprike prvo treba oprati i iseći na pola, ukloniti peteljku i seme. Zatim se u biber sipa jaje, tako da na oko liči na jaje, dodaju se začini, a može se dodati i šunka ili slanina. Ovako pripremljena paprika se peče u rerni dok jaja ne budu gotova, oko 20 minuta.

Šunka punjena jajima

Prvo je potrebno jaja u činiji dobro umutiti viljuškom, a zatim ih propržiti u tiganju na ulju ili puteru uz stalno mešanje kako bi se dobila umućena jaja. Posle tri minuta može se dodati čedar sir, spanać ili paprika. Kada su jaja gotova, stavite ih u sredinu rastvorene šunke. Isti postupak se ponavlja na nekoliko komada šunke. Šunka se zatim umotava i stavlja u posudu za rernu, jednu pored druge, nakon čega se peče u rerni oko pet minuta.

Čia puding

Čia semenke su dobar izvor omega-3 masnih kiselina, a mogu biti i sastojak kolača i mnogih zdravih deserta. Tako da lako možete napraviti puding sa njima. Pre svega, važno je da ih ostavite preko noći u mleku ili vodi u frižideru, da nabubre i naprave puding. 40 grama čia semenki prelijte sa 240 mililitara mleka i dodajte pola kašike meda, a po želji se može dodati i kakao. Sve se izmeša i stavi u frižider. Sledećeg jutra na vrh se mogu dodati orasi ili voće po želji.

Avokado

Avokado se može dodati svakom doručku, a sadrži nizak udeo ugljenih hidrata. Avokado se može napraviti u namaz, može se dodati u obliku sosa, ili se može samo narezati i jesti kao dodatak salati ili bilo kom jelu. Može se napraviti i punjeni avokado. Avokado prepolovite, uklonite košticu i malo ga izdubite. U nastalu šupljinu potom se sipa jaje, posoli i pobiberi i peče se u zagrejanoj rerni oko 20 minuta na 200 stepeni. Istovremeno, u tiganju se prži slanina koja se kasnije dodaje u pečeni avokado.

Zaključak

Doručak bez ugljenih hidrata ili sa smanjenim udelom može se napraviti vrlo lako. Važno je pravilno kombinovati hranu kako bi se zadovoljio unos nutritivno bogatih namirnica, a potrebno je i malo kreativnosti u kuhinji. Za pripremu određenog doručka potrebno je svega nekoliko minuta do pola sata, a može se napraviti i veća količina kako bi ostatak poneo na posao ili u školu.

Koliko dugo gotovi obroci mogu da traju u frižideru? Obratite pražnju pre odlaganja

Preuzmite android aplikaciju.