Почетна > Србија
Србија

Домаће речи и изреке које не би имале никакво значење када би се превеле на неки страни језик

Они којима није матерњи кажу да га није ни мало лако научити. Ми, који га причамо од рођења, веома често немамо свест о његовој тежини. Ипак, колико год изазован био, чињеница је да се ради о веома интересантном и занимљивом језику чије фразе и речи, понекад ни поред свог труда, не бисмо могли превести на неки други језик.
Фото: Градске инфо
Изводи бесне глисте.

Када чујете да неко дете изводи бесне глисте вама ће бити потпуно јасно да се оно не понаша како би требало. Вероватно се дере, нешто фантазира, другим речима, безобразно је…

Гања папире.

Не питај ме ништа гари, не знам где ударам! Гањам неке папире”, реченица је коју можете чути уколико у некој од институција сретнете неког познаника. Ипак, не постоји начин на који бисте дословно превели ”гањам папире” неком странцу, а да би му ситуација била потпуно јасна.

Иде по лекарима.

Свако правописно правило каже да ова реченица није правилно конструисана, ипак, већини људи је природније рећи да неко иде ’’по’’ лекарима уместо код лекара.

Гола вода.

Када тренинг буде прилично јак и добро се ознојимо или када је напољу вруће, често ћете зачути наше људе како изговарају: ”Ух, гола вода сам!”

Сложићете се да ”naked water“ не би имало смисла ни једном странцу када бисте му након тренинга рекли да се тако осећате.

Јашта!

Један од омиљених узвика када желимо нешто да потврдимо! Иако не постоји буквалан превод, ”јашта” сви разумеју!

Ко те шиша!

Када нас је баш брига за некога, или нешто, често умемо да изрекнемо ову фразу. Међутим, замислите ситуацију да заједно са неким Американцем трчите на аутобус који вам побегне, а ви одмахнете руком и изговорите: ” Who cuts his hair!”


Ово је само малени део листе израза и речи које не би имале никаквог смисла када би се преводиле на страни језик.

Уколико и вама падне нешто на памет пишите нам у коментар.

Novosađani, šta ako izgubite ličnu kartu? Uputstvo kako da najbrže rešite problem

Преузмите андроид апликацију.