Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Новосађани, шта ако изгубите личну карту? Упутство како да најбрже решите проблем

Уколико приметите да Вам је нестала лична карта, прва ствар коју морате да урадите, према Закону о личној карти, јесте да одмах и без одлагања одјавите овај документ. У наставку прочитајте детаљно упутство како да најбрже прескочите досадне процедуре и избегнете чекања у реду.
Фото: МУП/Илустрација

Сигурно су вам познати бесконачно дуги редови испред ПУ на Булевару ослобођења 143 (поред моста), поготово када је у току сезона путовања.

Уколико вам се незгода са личном картом догоди баш тада, како бисте избегли сате и сате чекања у реду за подношење захтева за нови документ (лична и пасош се праве на истом шалтеру – отуда гужва), најлакше би било да унапред испланирате свој одлазак у полицијску станицу и закажете термин.

Заказивање термина могуће је у ПУ на адресама: Булевар краља Петра I, Сремској и на Булевару ослобођења 143.


Уколико у току радних дана немате времена да се бавите израдом нових исправа, у ПУ на Булевару ослобођења 143 могуће је заказати термин једино и искључиво суботом.


На адреси Булевар Краља Петра и у Сремској за ову услугу оспособљена су три шалтера због чега процес израде иде веома брзо и без чекања. Најмање гужве тренутно има у ПУ у Сремској улици.


Ако се убрајате у оне Новосађане који имају навику да нове исправе израђују искључиво у ПУ на Булевару краља Петра I, ваш термин такође можете заказати преко еУправе.

Уколико желите да закажете свој термин за израду нове личне карте у ПУ у Сремској улици, заказивање је могуће путем следећег линка.

Фото: PrtSc/euprava.gov.rs
Како се то ради?

Потребно је да одете у ПУ на адреси Булевар краља Петра I, Сремска, Булевар ослобођења 143 или било коју ПУ која је предодређена вашем месту становања где ће након извршене уплате вашу стару личну карту прогласити неважећом.

Ипак, ова процедура је данас много лакша него што је то раније био случај.

Раније сте морали да одлазите до МУП-а, тамо на огласној табли добијете информације о томе како треба да попуните уплатницу и колико новца је потребно да издвојите да бисте одјавили документ, те идете до прве поште и извршите уплату.

Данас, због постојања портала еУправа цео процес тече много једноставније.

Када се логујете на ову платформу, на основу услуге која вам треба и ваших личних података које сте унели, добићете тачан изглед попуњене уплатнице са износом услуге коју треба да уплатите пре него што дођете на шалтер.

Фото: PrtSc/eUprava

Када се ваша стара лична карта прогласи неважећом улазите у процес добијања нове личне карте (за то ће вам требати још једна попуњена уплатница) коју ћете добити ’’на готово’’ попуњавањем тражених података преко следећег линка.

Захтев за издавање биометријске личне карте подносите лично у полицијској станици по месту пријављеног боравишта, уз попуњену уплатницу и неки други документ који ће потврдити ваш идентитет (пасош или лична карта).

Фото: Wikimedia Commons

Раније је било потребно доношење фотографије са собом, међутим, сада је потребно да у ПУ дођете сређени јер се фоткање врши на лицу места.

У процесу израде нове биометријске личне карте надлежни орган прибавља Извод из матичне књиге рођених, Уверење о држављанству и Извод из матичне књиге венчаних, међутим, грађани о прибављању ове документације не морају да размишљају, осим ако, наравно, не желе да сами сакупе све потребне документе.

И то је то. Добићете термин, за неколико радних дана, када ћете моћи да подигнете вашу нови личну карту.

Када уђете на сајт еУправе и кликнете на одељак „заказивање термина за личну карту и пасошˮ, отвориће вам се листа личних података које треба да попуните. У истом том одељку постоји и део у којем штриклирате да ли заказујете за личну карту или пасош.

Након тога отвориће вам се календар који приказује слободне термине (бела поља су доступна за заказивање) и ваше је само да одаберете онај који вам одговара и у датом термину се појавите у изабраној ПУ.

Ceo svet priča o Orlovima: Kako su svetski mediji pisali o pobedi Srbije nad Litvanijom? (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.