Почетна > Бизнис
Бизнис

Документација за ХЕ „Бистрица“ биће завршена за годину и по

У ЕПС-у је одржан састанак са представницима конзорцијума који ће израдити идејни пројекат, студију оправданости и планску документацију за реверзибилну хидроелектрану „Бистрица“, а ВД директора ЕПС-а Мирослав Томашевић каже да је реч о дуго очекиваном пројекту који је потребан ЕПС-у и држави.
Фото: Pixabay/Bluesnap

U redu

У конзорцијуму су Енергопројект Хидроинжењеринг, Електроенергетски координациони центар и Институт за архитектуру и урбанизам Србије из Београда, а Томашевић каже да су партнерске компаније, те да очекује убрзање пројекта.

Планирано је да пројектна и просторно-планска документација буде завршена за годину и по дана. Уследиће одллука ЕПС-а о начину финансирања и изградње РХЕ „Бистрица“, а ЕПС наводи да ће пројекат имати велики значај због растуће потребе за интеграцијом обновљивих извора енергије.

Флексибилношћу и складишним капацитетом од РХЕ Бистрица се очекује значајан допринос сигурности снабдевања и декарбонизацији.

Пројектом се предвиђа уградња четири агрегата укупне инсталисане снаге 628 MW уз очекивану годишњу производњу око 1.100 GWh.

Siluanov: Rusija će servisirati spoljni dug u rubljama

 

Преузмите андроид апликацију.