Почетна > Бизнис
Бизнис

Силуанов: Русија ће сервисирати спољни дуг у рубљама

Русија ће сервисирати свој спољни дуг у рубљама, које се касније могу конвертовати у оригиналну валуту у којој је емитована еврообвезница, саопштило је данас руско Министарство финансија, поводом истицања дозоволе САД која је омогућавала Москви отплату њеног дуга према америчким повериоцима.
Фото: Pixabay/Romi_Lado

Министарство финансија САД је одлучило да не продужи ту дозволу о изузећу која је истекла данас у 12:01 часова по источноамеричком времену, чиме је блокирало Русију да плаћа камате и доспеле обавезе државном дугу америчким субјектима, наводи Ројтерс.

Руско Министарсво финансија је навело у саопштењу да „ова одлука првенствено нарушава права страних улагача у руске дужничке инструменте и подрива поверење у западну финансијску инфраструктуру“.

„Тренутна ситуација нема ништа заједничко са ситуацијом (кашњења плаћања) из 1918. године када је Русији недостајало средстава да сервисира своје дугове. Данас постоји и новац и добра воља да се плаћа“, поручио је министар финансија Антон Силуанов у саопштењу.

Русија је прошле недеље убрзано исплатила две њене међународне обвезнице – једну деноминовану у еврима и другу у доларима – пре датума доспећа 27. маја, како би предупредила истицање америчке дозволе за плаћања.

По основу емитованих међународних обвезница Русији доспевају пре краја ове године обавезе у вредности од скоро 2,0 милијарде долара.

Министарство финансија је данас поновило да ће наставити да сервисира своје спољне обавезе, али у рубљама, које касније могу да се конвертују преко Националне депозитарне агенције за поравнања (НСД) у оригиналну валуту емисије обвезница.

Москва је привремено забранила страним инвеститорима из земаља које подржавају санкције против ње да продају имовину коју држе у Русији и да им се исплаћују купони на име обвезница деноминованих у рубљама – док санкције не буду укинуте.

Исплата тих купона се извршава на посебне рачуне типа Ц у НСД-у и средства се тамо чувају до укидања санкција Запада и противмера Москве, додаје британска агенција.

Ekvinor završio izlazak iz zajedničkih preduzeća u Rusiji

Преузмите андроид апликацију.