Doktor sa Harvarda, Robert H. Šmerling, odlučio je da razbije mit o pomfritu kao smrtonosnoj hrani koju treba izbegavati po svaku cenu.
Šmerling se pozvao na studiju iz 2017. godine, objavljenu u „American Journal of Clinical Nutrition„, u kojoj je posmatrano 4.400 starijih ljudi u periodu od osam godina.
Istraživanja su pokazala da veća potrošnja krompira, uključujući prženi i neprženi krompir, nije povezana sa većim rizikom od smrti.
Jedan od nalaza studije je da je jedenje pomfrita više od dva puta nedeljno povezano sa dvostruko većim rizikom od smrti. Autori istraživanja imali su nekoliko teorija o tome zašto pomfrit povećava rizik od smrti.
Pomfrit sadrži mnogo masti i soli, što može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Povećana potrošnja pomfrita može povećati rizik od razvoja visokog krvnog pritiska, dijabetesa i gojaznosti.
Ljudi koji jedu mnogo pomfrita mogli bi da budu i konzumenti druge masne i slane hrane, zaslađenih pića i crvenog mesa.
„Kao što se sumnja, studija ne dokazuje da je pomfrit uzrok povećanog rizika od smrti kod ljudi koji ga jedu mnogo“, piše Šmerling, koji ne veruje da bi ljudi trebalo zauvek da se odreknu svoje omiljene nezdrave hrane.
„Oni koji jedu pomfrit više od dva puta nedeljno imaju veći rizik od smrti. Stoga, konzumiranje pomfrita jednom nedeljno ili ređe, verovatno ne bi imalo značajan uticaj na zdravlje“, piše on.
Veličina porcije je takođe važna.
Iako studija nije objavila detalje o količini pomfrita koju ljudi pojedu u jednoj porciji, „zvanična” porcija je 10 do 15 pomfrita, odnosno 130 do 150 kalorija, dok lanci brze hrane služe tri ili četiri puta više.
S druge strane, pomfrit koji pravite kod kuće, koristeći maslinovo ili repičino ulje je mnogo zdravija opcija. Šmerling je zaključio da je pomfrit jednostavno „previše dobar da bi se odustao“ i da u umerenim količinama nikako nije ubitačna hrana.
Preuzmite android aplikaciju.