Почетна > Свет
Свет

Додик: Петрич ће једном одговарати за кршење међународних споразума

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је некадашњи високи представник у БиХ Волфганг Петрич кршио међународне споразуме, што је кривично дело и да преступник попут њега не би требало да држи лекцију било коме.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Поводом Петричеве изјаве да су сви за то да Заједница српских општина на КиМ буде удружење које нема ни извршну, ни законодавну власт и која није врста Републике Српске са којом имају „лоше искуство“, Додик је за Срну рекао да Српска има ужасно искуство са Петричем, који је како онда тако и сада у функцији поништавања српских националних интереса.

„Жао ми је што његова сећања на Републику Српску нису трауматичнија од ових које описује, јер такав међународни насилник није болје ни заслужио. Сугерисање ком табору би требало да се повинује Србија и регион Балкана је рефлекс колонијалног управника који овај регион и приступ њему види кроз оно шта је радио у БиХ као високи представник“, рекао је Додик.

Додик је истакао да је Петрич пионир озбилјне девастације Дејтонског мировног споразума, кршења Устава БиХ и озбилјног правног насилја због кога ће једном одговарати.

„Кршење међународних споразума је кривично дело и преступници попут Петрича не би требало да држе лекције било коме. Што се тиче Заједнице српских општина то није удружење грађана како Петрич сугерише. Према Бриселском споразуму, Заједница српских општина по функционалности мора да одражава интересе српског народа на Косову и Метохији“, рекао је Додик.

Abazović: Vlada i Savet za nacionalnu bezbednost o bezbednosti institucija

 

Преузмите андроид апликацију.