Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

До пролећа Новосађани бесплатно на базен на Спенсу

Након нешто више од годину и по дана, колико је трајала санација, затворени олимпијски базен на Спенсу од јуче поново ради на радост многих грађана који су с нестрпљењем ишчекивали када ће поново моћи да запливају.
Фото: Дневник

Базен сад испуњава ФИНА стандарде, што значи да ће моћи да се одржавају међународна такмичења. Простор одише свежином и модерним изгледом, док вода блиста јарком плавом бојом. Купање на Спенсу ће до 30. априла бити бесплатно, а улазнице могу бити преузете на благајни базена пре сваке смене. Због епидемилошке ситуације, по смени на базену може боравити 200 купача. Како се екипа „Дневника“ уверила, јуче у преподневним сменама уживале су све генерације, деца, породице, пензионери… , а како су нам казали из ЈП СПЦ “Војводина”, веће гужве очекују у поподневним и вечерњим терминима и за викенд.

Затворено пливалиште у оквиру ЈП СПЦ “Војводина” почело је да ради 1990. године, а сада је први пут реконструисан олимпијски базен и саниране су базенске просторије. Било је крајње време да се уложи у поправку јер су затворени и отворени базени, поред клизалишта, садржаји који грађани деценијама највише користе, а осим тога олимпијски базен је имао оштећење на ком је цурело још од 1999. године.

Град је средином маја 2020. године ушао у велики посао санације, за шта је издвојено 92,4 милиона динара, док је 35 милиона динара уложило Министарство туризма, трговине и телекомуникација.

Чинило се да ће Новосађани већ крајем године моћи да се брчкају, међутим, у новембру 2020. године утврђено је да је извођач радова, односно фирме “Max Cor”, који је био носилац посла, “Дехидра 021” и “Булевар компани” начинио пропуст који је примећен приликом тестирања под оптерећењем. Град се обратио стручњацима са Факултета техничких наука (ФТН), који су урадили неопходне анализе и елаборат за отклањање свих недостатака и одлучио да ће све трошкове платити извођач који је првобитно ангажован на тендеру, а који је најодговорнији за пропусте.

Стручна осмочлана комисија, на челу са проф. др Срђаном Колаковићем са ФТН-а, сачинила је извештај о пропустима у санацији и предложила Граду две опције: да се цео посао ради поново или да се настала штета санира постављањем пластичне подлоге у дно базена, што би било привремено решење. Колаковић је, притом, појаснио да није пукла плоча базена, како се спекулисало у јавности, већ да је основни проблем био у постељици на коју су постављане плочице, те да су плоча базена и конструкција у потпуности у исправном стању.

Градоначелник Милош Вучевић одмах се одлучио за први предлог (нову санацију) и истакао да није одвојен додатни новац из градског буyета за тај посао, већ је извођач радова, компанија „Max Cor“, прихватила да покрије трошкове, док је за стручни надзор био задужен Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду.

Struka i građani o planu grada koji ubrzano raste

Санација је била сложена јер не само да је требало физички отклонити пропусте и другачије приступити раду, него је требало урадити ревизију пројекта, увидети где су прављене грешке и у извесној мери урадити и ново пројектовање. Професор Колаковић је објаснио да је приступ санацији схваћен изузетно озбиљно, те је потпуно огољена конструкција базена, направљени су нови сливници.

Са Факултета су се залагали да свих 36 носећих стубова испод шкољке базена буду реконструисани. Још једном је урађен статички прорачун, те је шкољка базена и са доње и са горње стране ојачана са 1.200 метара карбонских трака. Стручњаци ФТН-а су инсистирали да прво пуњење базена буде без плочица, како би видели да ли има негде проблема и процуривања, па тек онда да се поставе плочице.

Вучевић је средином октобра обишао олимпијски базен и раднике, који су тада постављали цементну кошуљицу и ласерским уређајима пратили нивелацију, и најавио да ће радови на олимписком базену бити готови крајем године, а да ће се први купачи брчкати чим Институт за јaвно здравље Војводине потврди да је вода исправна, што се и догодило јуче.

 

Преузмите андроид апликацију.