Dijeta duginih boja jeste režim ishrane zasnovan na odabiru namirnica po bojama, a ima brojnih prednosti za zdravlje.
Za očuvanje zdravlja neophodno je da se pridržavate tri osnovna pravila – da budete fizički aktivni, pijete dosta tečnosti i budete umereni u hrani.
Vreme praznika je već tu, samim tim biće i obilja hrane, pa je poželjno unositi i preko potrebne namirnice, a to se prvenstveno odnosi na voće i povrće. Pri pomenu toga ujedno se misli i na dijetu duginih boja, način ishrane koji se zasniva na kombinovanju namirnica različitih boja.
Koje su prednosti praktikovanja dijete duginih boja?
Jednostavno rečeno, hrana duginih boja podrazumeva voće i povrće različitih boja, a ova dijeta znači da ih jedete u velikim količinama. Iako je više voća i povrća uvek dobra ideja, fokusiranje na ishranu različitih boja povećaće vaš unos različitih hranljivih materija.
Gotovo sve studije pokazuju koristi od redovnog konzumiranja šarenog voća i povrća bez ikakvih nedostataka. Dobijajući različite boje u ishrani, telu dajete niz vitamina, minerala i fitohemikalija koje će biti od koristi za vaše zdravlje.
Svaka boja predstavlja različite fitohemikalije i skup hranljivih sastojaka. Imajte na umu da, kada su u pitanju vitamini i minerali, njihovo prisustvo je različito u svakom povrću ili voću.
Crvena boja
Kada je reč o ovoj boji, dajemo vam primer koje namirnice bi trebalo da jedete:
– paradajz (pelat, sos)
– lubenica
– grejpfrut
Oni su bogati folnom kiselinom, kalijumom, vitaminom A i C, kao i vitaminom K1. Ujedno imaju antiinflamatorno i antioksidativno svojstvo. Može pomoći u problemima sa kožom koje izaziva sunce.
Narandžasta i žuta boja
– šargarepa
– batat
– žute paprike
– banane
– ananas
– mandarine
– bundeva
– kukuruz
Ove namirnice su pune vlakana ali i folne kiseline, kao i prethodna grupa boja. Uz to, imaju dovoljno kalijuma, vitamina A i C, a mogu pomoći radu srca i podržavaju zdravlje očiju.
Tamnocrvena boja
– cvekla
Navedena je i posebna vrsta kruške, ali pošto je nema, ostaje samo cvekla. Ona je bogata vlaknima, manganom, magnezijumom, folnom kiselinom, kalijumom i vitaminom B6. Ima antiinflamatorno i antioksidativno svojstvo, može poboljšati rad srca kao i smanjiti rizik od visokog krvnog pritiska.
Bela i braon boja
– karfiol
– beli luk
– praziluk
– crni luk
– pečurke
– rotkvica
– paštrnjak
– beli krompir
Sadrže gotovo sve što i prethodne grupe namirnica.
Predlog jelovnika koji biste mogli da usvojite:
Doručak
Omlet sa spanaćem, pečurkama i narandžastim paprikama; smuti sa mangom i bananom; činija grčkog jogurta sa borovnicama, kivijem i jagodama; sendvič sa jajima i paradajzom, lisnatim zelenim povrćem i avokadom.
Ručak ili večera
Mešana salata sa zelenim kupusom, zelenom salatom, jabukom, šargarepom, crvenom paprikom, krastavcima i čeri paradajzom, uparena sa izvorom proteina (npr. pasulj, slanutak, piletina na žaru, losos); piletina sa pečenim batatom, keljom i belim lukom; domaća supa sa paradajzom, crnim i belim lukom, šargarepom, belim krompirom ili paštrnakom i keljom; salata od kozjeg sira sa kiselom cveklom, rukolom i avokadom; špagete sa paradajz sosom, pečurkama i tikvicama.
Grickalice
Jabuka sa puterom od kikirikija, kriške crvene paprike sa humusom, grožđe i sir, zeleni smuti ili sok; banana; borovnice i jogurt; brokoli i šargarepa; sušene kriške manga; celer i topljeni sir.
Zelena boja
– spanać
– kelj
– brokoli
– avokado
– špargla
– kupus
– prokelj
– zeleno bilje
Ova vrsta namirnica, posebno lisnato zeleno povrće, imaju pregršt vlakana, magnezijuma i folne kiseline, kalijuma i vitamina A. Mogu poboljšati rad srca.
Plava i ljubičasta boja
– borovnice
– kupine
– grožđe
– crveni/ljubičasti kupus
– patlidžan
– šljive
Dosta vlakana, mangana i kalijuma možete naći u ovim vrstama voća i povrća. Tu su i vitamini B6, C i K1, koji mogu smanjiti rizik od neuroloških poremećaja, poboljšavaju funkciju mozga i mogu smanjiti rizik od pojave dijabetesa 2.
Roditelji ipak imaju favorite među decom: Rezultati pokazuju da su mlađa deca više pogođena
Preuzmite android aplikaciju.