Немојте да вас завара њихов благи укус – тиквице су пуне антиоксиданата, влакана, витамина и других хранљивијих предности.
Уколико сте приметили тиквице на пијацама то је знак да је лето полако почело да стиже. Ова намирница отвара своју сезону крајем пролећа и почетком лета када се највише бере.
Не само да су зелене и жуте тиквице врло укусне, доступне и имају примену у бројним јелима, оне нуде и много предности у погледу исхране.
Трагови биљних предака тиквица први пут су пронађени пре више хиљада година у Централној и Јужној Америци, док први докази о овом поврћу, односно воћу, датирају из 1901. године у Милану. Убрзо постају популарне широм Европе, и света, тако да су сада део бројних кухиња.
Сматра се да једна порција сецканих тиквица (једна шоља), има 21 калорију, 1,5 грама протеина, мање од пола грама масти, 3,9 грама угљених хидрата, укључујући 1,24 грама влакана и око 3,1 грама (природних) шећера.
Предности тиквица
Богате антиоксидансима за подршку имунолошком здрављу
У тиквицама ћете наћи много витамина А и Ц и мноштво биљних једињења, укључујући полифеноле и каротеноиде, групу биљних пигмената. Сви ови микронутријенти су антиоксиданси који помажу телу да смањи упалу и да се бори против слободних радикала. Слободни радикали су нестабилни молекули који, када им се дозволи да се нагомилају у великим количинама у целом телу, могу довести до скоро сваке хроничне болести.
Тиквице садрже важне хранљиве материје за здравље очију
Када је у питању одржавање здравих очију и вида, тиквице такође могу бити корисне. Два каротеноида која се налазе у овој тикви, лутеин и зеаксантин, повезани су са побољшаним здрављем очију, као и витамин А. Лутеин и зеаксантин се заправо акумулирају у мрежњачи, помажуц́и у спречавању очних болести повезаних са старењем, попут катаракте и макуларне дегенерације.
Утичу на холестерол и крвни притисак
Познато је да тиквице подржавају и здравље срца, захваљујући садржају влакана, калијума, магнезијума и витамина К. У тиквицама ћете пронаћи пектин, врсту растворљивих влакана која се везују за холестерол у гастроинтестиналном тракту, излучујући га из тела кроз отпад, а не апсорбују се у крв.
Унос влакана такође може допринети нормалном нивоу крвног притиска, кључу за оптимално здравље срца. У међувремену, калијум и магнезијум су електролити који играју виталну улогу у нормалном ритму откуцаја срца. И на крају, витамин К је саставни део здравог згрушавања крви, још један важан аспект укупног здравља срца.
Обезбеђују влакна за здраво варење и микробиом црева
Растворљива влакна која се налазе у тиквицама су корисна за здраве бактерије у цревима. Висок садржај воде који се налази у тиквицама није само хидратантан – он ће такође помоћи у подршци варењу, олакшавању апсорпције хранљивих материја и спречавању уобичајених проблема као што је затвор.
Тиквице нуде важне витамине Б фолне киселине и Б6
Поред свих горе наведених хранљивих материја које се налазе у тиквицама, наћи ћете и витамине Б фолне киселине и витамин Б6.
Bipolarni poremećaj kod dece nije isti kao kod odraslih: Evo koji su simptomi
Преузмите андроид апликацију.