Početna > Novi Sad

Aktuelno Novi Sad

Danas se u Novom Sadu održava deo taktičke vežbe „Sistem 2021“

Danas se u Novom Sadu održava deo taktičke vežbe „Sistem 2021“, koja će se realizovati na četiri lokacije u Gradu i okolini.
Foto: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Tim povodom je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svom instagram nalogu napisao sledeću objavu, kojom je ujedno i objasnio planirani tok vežbe:

„Danas prisustvujemo vežbi „Sistem 2021“ Novi Sad. Vežba se realizuje na 4 lokacije u Novom Sadu, i to: Privredna zona Sever 4 kompleks kompanije „NIS“, Kanal DTD – Ponton broj 3 u okviru kompleksa „NIS“, naseljeno mesto Šangaj i Mesna zajednica Slana bara.

Pretpostavka nastalog događaja je da je u kompleksu „NIS“, na prostoru bivše Rafinerije, došlo do tehničko – tehnološkog udesa (iz nepoznatog razloga) na rezervoaru sa bezolovnim motornim benzinom, pri čemu je došlo do požara i eksplozije velikih razmera. Silovit udarni talas eksplozije oštetio je mnoge objekte u kompleksu ali i naseljenom mestu Šangaj, a zbog eksplozije i isijavanja toplote pretila je opasnost da se požar prenese i na susedni rezervoar u kom je uskladištena sirova nafta (oko 30.000 tona). S obzirom na to da se radi o tehničko – tehnološkoj nesreći visokog intenziteta koja ozbiljno ugrožava zaposlene u „NIS“ i okolnim preduzećima u Privrednoj zoni Sever 4, ali i stanovnike naseljenog mesta Šangaj, morali smo da reagujemo i aktiviran je Gradski štab za vanredne situacije! U tom slučaju, štab čiji sam ja komandant, u skladu sa Zakonom je proglasio vanrednu situaciju na delu teritorije Grada Novog Sada, ali i doneo Naredbu o delimičnoj evakuaciji i druge neophodne akte u skladu sa Zakonom. Stvorile su se pretpostavke za angažovanje snaga od posebnog značaja za zaštitu i spašavanje radi saniranja posledica požara i eksplozije i uspešne evakuacije stanovništva iz naselja Šangaj!

U ovoj vežbi učestvuje 360 lica, od toga 97 pripadnika Sektora za vanredne situacije, 23 pripadnika Policijske uprave u Novom Sadu i 240 lica iz sastava subjekata i snaga zaštite i spasavanja Grada Novog Sada.

Za potrebe vežbe angažovano je 49 motornih vozila (putničkih automobila, kamiona, specijalnih vozila, autobusa, minibuseva, kombija), od toga 18 vozila iz MUP-a i 31 vozilo iz voznog parka subjekata i snaga zaštite i spasavanja Grada Novog Sada.

Za potrebe vežbe podignuto je šatorsko naselje od 20 šatora, za potrebe zbrinjavanja evakuisanog stanovništva.“ – napisao je gradonačelnik Vučević

Foto: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
 Taktička vežba „Sistem 2021“ danas na više od 50 lokacija u zemlji

Na više od 50 lokacija u zemlji danas se održava taktička vežba sistema zaštite i spasavanja u Srbiji „Sistem 2021“.

Tokom vežbe „Sistem 2021“ subjekti iz sistema zaštite i spasavanja prikazaće spremnost i sadejstvo u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.

Foto: Tanjug

U vežbi će učestvovati oko 8.000 ljudi – pripadnika Sektora za vanredne situacije MUP-a, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, subjekata i snaga jedinica lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Vežba, koja će po prvi put, od vremena bivše SFRJ, biti izvedena u ovakvim razmerama i formatu istovremeno se održava na 50 lokacija, 24 grada i 26 opština u Srbiji.

Kako je Novi Sad dobio ime (VIDEO)

 

Preuzmite android aplikaciju.