Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Данас се у Новом Саду одржава део тактичке вежбе „Систем 2021“

Данас се у Новом Саду одржава део тактичке вежбе „Систем 2021“, која ће се реализовати на четири локације у Граду и околини.
Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Тим поводом је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић на свом инстаграм налогу написао следећу објаву, којом је уједно и објаснио планирани ток вежбе:

„Данас присуствујемо вежби „Систем 2021“ Нови Сад. Вежба се реализује на 4 локације у Новом Саду, и то: Привредна зона Север 4 комплекс компаније „НИС“, Канал ДТД – Понтон број 3 у оквиру комплекса „НИС“, насељено место Шангај и Месна заједница Слана бара.

Претпоставка насталог догађаја је да је у комплексу „НИС“, на простору бивше Рафинерије, дошло до техничко – технолошког удеса (из непознатог разлога) на резервоару са безоловним моторним бензином, при чему је дошло до пожара и експлозије великих размера. Силовит ударни талас експлозије оштетио је многе објекте у комплексу али и насељeном месту Шангај, а због експлозије и исијавања топлоте претила је опасност да се пожар пренесе и на суседни резервоар у ком је ускладиштена сирова нафта (око 30.000 тона). С обзиром на то да се ради о техничко – технолошкој несрећи високог интензитета која озбиљно угрожава запослене у „НИС“ и околним предузећима у Привредној зони Север 4, али и становнике насељеног места Шангај, морали смо да реaгујемо и активиран је Градски штаб за ванредне ситуације! У том случају, штаб чији сам ја командант, у складу са Законом је прогласио ванредну ситуацију на делу територије Града Новог Сада, али и донео Наредбу о делимичној евакуацији и друге неопходне акте у складу са Законом. Створиле су се претпоставке за ангажовање снага од посебног значаја за заштиту и спашавање ради санирања последица пожара и експлозије и успешне евакуације становништва из насеља Шангај!

У овој вежби учествује 360 лица, од тога 97 припадника Сектора за ванредне ситуације, 23 припадника Полицијске управе у Новом Саду и 240 лица из састава субјеката и снага заштите и спасавања Града Новог Сада.

За потребе вежбе ангажовано је 49 моторних возила (путничких аутомобила, камиона, специјалних возила, аутобуса, минибусева, комбија), од тога 18 возила из МУП-а и 31 возило из возног парка субјеката и снага заштите и спасавања Града Новог Сада.

За потребе вежбе подигнуто је шаторско насеље од 20 шатора, за потребе збрињавања евакуисаног становништва.“ – написао је градоначелник Вучевић

Фото: PrtSc/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik
 Тактичка вежба „Систем 2021“ данас на више од 50 локација у земљи

На више од 50 локација у земљи данас се одржава тактичка вежба система заштите и спасавања у Србији „Систем 2021“.

Током вежбе „Систем 2021“ субјекти из система заштите и спасавања приказаће спремност и садејство у одговору на елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће.

Фото: Танјуг

У вежби ће учествовати око 8.000 људи – припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а, Црвеног крста Србије, Ватрогасног савеза Србије, Војске Србије, Горске службе спасавања, субјеката и снага јединица локалне самоуправе, водопривредних предузећа, посебних организација и органа.

Вежба, која ће по први пут, од времена бивше СФРЈ, бити изведена у оваквим размерама и формату истовремено се одржава на 50 локација, 24 града и 26 општина у Србији.

Kako je Novi Sad dobio ime (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.