Почетна > Србија
Србија

Данас је Међународни дан борбе против насиља над женама

Данас је Међународни дан борбе против насиља над женама! Овај датум обележава се још од давне 1999. године.
Фото: Pixabay/StockSnap

Иако би о томе требало разговарати свакодневно, данас је дан када морамо бити за нијансу гласнији када причамо о правима жена, односно, основним људским правима.

Насиље над женама појава је са којом се, нажалост, срећемо све чешће. Ово није проблематика чије се последице огледају само у физичком и психичком здрављу жене, већ и у свим осталим сегментима живота свих у њеном окружењу.

Уколико је жена која трпи насиље мајка, неизбежно је да ће пре или касније и њено дете осетити бол и тескобу кроз коју мајка пролази, те се та бол осликати и на његово даље одрастање и понашање.

У склопу обележавања Међународног дана борбе насиља над женама организовано је “16 дана активизма против насиља над женама“, а програм Уједнињених нација за развој у Србији је по четврти пут покренуо кампању “Тиче ме се“.

Главна замисао је да се стварањем ове кампање заправо ствара друштво које неће толерисати и имаће изражену свест о овој проблематици.
Фото: Градске инфо

Овогодишња кампања “Тиче ме се“ конкретно је усмерена на подршку суграђанкама које доживљавају сексуалну врсту узнемиравања.

Можда нисте ни свесни, али велики број жена, али и девојчица све чешће доживљавају и вербално и невербално насиље са сексуалном конотацијом.

То им се може десити како у школи, тако на факултету, послу, јавним местима, али и на интернету.

“Добра си мачка“, “Треба да имаш краћу сукњу да ти се виде те лепе ногице“ и сличне констатације нису комплименти већ неприкладне реченице.

Ипак, женама понекад не морају ништа да кажу. Довољни су само неприкладни погледи, непристојни гестови и нежељени додири како би се могле сврстати и убројати у жртве претрпљеног насиља.

Уколико сте дама, требали бисте да знате да и дељење ваших фотографија и видео-записа без вашег одобрења, такође, спада у вид насиља.
Фото: Градске инфо

Мушкарци би требали да избегавају и добацивање на улици. Поред тога што је непристојно, може учинити да се женска особа којој се добацује заиста осећа лоше.

Према подацима OEBS-а, у нашој држави је чак 42% жена доживело неки вид сексуалног узнемиравања.

Додуше, овај вид узнемиравања је у Кривични законик Републике Србије уведен као кривично дело тек 2017. године, због чега се међу људима још увек не препознаје као легитимно кажњива ствар.

Иако живимо у 21. веку, ова тема се и даље сматра табу темом, те особе које доживе овај облик насиља и о њему отворено причају носе ризик стигме. Управо из тог разлога, жртве се најчешће одлучују да сексуално насиље ни не пријаве.

Како бисмо то избегли важно је да поред ових законских санкција, друштво подигне свест о проблематици и на тај начин допринесе да се сексуално узнемиравање, које би се могло десити, не догоди.

Треба да подигнемо свест да уколико вам неки коментар не прија (било изговорен вама или некој дами из ваше околине) можете слободно да изговорите: “Ваш коментар ме вређа, мислим да му није место ту!“

Zašto je “Crni petak“ postao “crn“? Mračna strana današnjeg “praznika“

Преузмите андроид апликацију.