Početna > Srbija
Srbija

Dačić: Na Kosovu i Metohiji stanje sve gore, međunarodna zajednica da zaustavi Kurtija

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ivica Dačić izjavio je danas da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji sve teža zbog neodgovornog ponašanja privremenih prištinskih institucija, za koje je rekao da su glavni generator svih kriza u južnoj srpskoj pokrajini.
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Posle sednice Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, Dačić je pozvao međunarodnu zajednicu da zaustavi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Naglasio je da se ponavlja ista priča i da Priština nastavlja sa rušenjem svih dogovora koji su postignuti, kao onaj o tablicama, generišući nove krize i destabilizaciju situacije na KiM, a samim tim i u regionu.

„Ovo je pravi pokazatelj njihove jasne namere da ne žele mir i da pokušavaju da izbegnu obaveze koje su, između ostalog, preuzeli i u Ohridu. A prva obaveza jeste formiranje Zajednice srpkih opština. U tom poglede, ovo je još jedan pokazatelj za međunarodnu zajednicu da mora ozbiljno da shvati naša upozorenja i da hapšenjem i progonom Srba, kršenjem zagarantovanih prava i sloboda, stvaraju nove krize da ne bi došlo do novih dogovora koji bi bili korak dalje u normalizaciji stanja“, poručio je Dačić.

On je istakao da se sve to sada dešava uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine 4. aprila u Briselu.

„Jasno je da je na pomolu stara situacija, a nova kriza koju generiše Priština. Mi ćemo sve učiniti, kao i do sada, da štitimo mir, budemo konstruktivni, ali stalne provokacije Prištine stvaraju atmosferu svemu onome o čemu se razgovaralo. Ovo je, u stvari, pokušaj bežanja od formiranja ZSO“, kazao je Dačić.

Naveo je da to međunarodna zajednica mora ozbiljno da shvati i da izvrši pritisak na Prištinu.

„Oni predstavljaju Srbe kao remetilački faktor, kriminalne grupe koje pale automobile i dolazi do masovne represije nad Srbima na KiM i to ne može da dovede do smirivanja situacije. Zato hitno zaustavite Aljbina Kurtija. To je odgovornost međunarodne zajednice i to je glavna poruka sednice“, rekao je Dačić.

Kazao je da je na sedici Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti razmatrana i geopolitička situacija i odnosi u svetu i kako će se odraziti na nas, a da će sledeća sednica Biroa u aprili biti posvećena borbi protiv kriminala i korupcije.

Sednici Biroa su prisustvovali članovi tog tela: direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin, direktor Vojnobezbednosne agencije general-major Đuro Jovanić, zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije pukovnik Dejan Pajić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić.

Petar Petković se danas obraća novinarima

Preuzmite android aplikaciju.