Почетна > Србија
Србија

Дачић: На Косову и Метохији стање све горе, међународна заједница да заустави Куртија

Секретар Савета за националну безбедност Ивица Дачић изјавио је данас да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији све тежа због неодговорног понашања привремених приштинских институција, за које је рекао да су главни генератор свих криза у јужној српској покрајини.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

После седнице Бироа за координацију рада служби безбедности, Дачић је позвао међународну заједницу да заустави премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Нагласио је да се понавља иста прича и да Приштина наставља са рушењем свих договора који су постигнути, као онај о таблицама, генеришући нове кризе и дестабилизацију ситуације на КиМ, а самим тим и у региону.

„Ово је прави показатељ њихове јасне намере да не желе мир и да покушавају да избегну обавезе које су, између осталог, преузели и у Охриду. А прва обавеза јесте формирање Заједнице српких општина. У том погледе, ово је још један показатељ за међународну заједницу да мора озбиљно да схвати наша упозорења и да хапшењем и прогоном Срба, кршењем загарантованих права и слобода, стварају нове кризе да не би дошло до нових договора који би били корак даље у нормализацији стања“, поручио је Дачић.

Он је истакао да се све то сада дешава уочи наставка дијалога Београда и Приштине 4. априла у Бриселу.

„Јасно је да је на помолу стара ситуација, а нова криза коју генерише Приштина. Ми ћемо све учинити, као и до сада, да штитимо мир, будемо конструктивни, али сталне провокације Приштине стварају атмосферу свему ономе о чему се разговарало. Ово је, у ствари, покушај бежања од формирања ЗСО“, казао је Дачић.

Навео је да то међународна заједница мора озбиљно да схвати и да изврши притисак на Приштину.

„Они представљају Србе као реметилачки фактор, криминалне групе које пале аутомобиле и долази до масовне репресије над Србима на КиМ и то не може да доведе до смиривања ситуације. Зато хитно зауставите Аљбина Куртија. То је одговорност међународне заједнице и то је главна порука седнице“, рекао је Дачић.

Казао је да је на седици Бироа за координацију рада служби безбедности разматрана и геополитичка ситуација и односи у свету и како ће се одразити на нас, а да ће следећа седница Бироа у априли бити посвећена борби против криминала и корупције.

Седници Бироа су присуствовали чланови тог тела: директор Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин, директор Војнобезбедносне агенције генерал-мајор Ђуро Јованић, заменик директора Војнообавештајне агенције пуковник Дејан Пајић, министар одбране Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и директор Канцеларије савета за националну безбедност и заштиту тајних података Горан Матић.

Petar Petković se danas obraća novinarima

Преузмите андроид апликацију.