Oni se razlikuju po hemijskom sastavu, pa stoga imaju drugačiju namenu. Zbog toga ih ne biste trebali mešati.
Mnogi ljudi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona zapravo ista stvar i često ih koriste za istu svrhu u kuhinji i kući. Međutim, korisno je znati da se razlikuju po hemijskom sastavu i da ne mogu da zamene jedni druge jer imaju drugačiju namenu i delovanje.
Soda bikarbona se često koristi za čišćenje, ali i za kuvanje.
U stranim receptima naći ćete je pod nazivom „baking poweder„, a mnogi misle da je to isto što i prašak za pecivo.
To je zapravo osnovni mineral koji u kombinaciji sa nečim kiselim stvara ugljen-dioksid pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok.
Prašak za pecivo je, s druge strane, kombinacija sode i vinske kiseline i potrebna mu je samo tečnost da se aktivira.
Ne treba ga mešati sa kiselom hranom jer već sadrži kiselinu. Koristi se za povećanje volumena i prozračne teksture pečenih namirnica.
Dakle, soda bikarbona se stavlja isključivo u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva.
Imajte na umu, kada pečete kolače i deserte i koristite sodu bikarbonu, da morate dodati neki kiseli sastojak da biste to aktivirali i da bi recept funkcionisao.
Preuzmite android aplikaciju.