Često se pitamo koje ulje je najprikladnije za upotrebu u kuhinji kada je u pitanju prženje, način kuvanja koji nije preterano zdrav, ali je izuzetno ukusan.
Odgovor dolazi direktno od naučnika i ne ostavlja mesta sumnji: najbolje ulje za prženje, suprotno klišeima, jeste maslinovo ulje.
U stvari, maslinovo ulje je biljna mast sa veoma visokom tačkom dima (oko 240°) koja je dobra za lagano i teško prženje.
Istraživanje pod nazivom „Praćenje karakteristika kvaliteta i stabilnosti i sastava masnih kiselina rafinisanih maslinovih ulja i ulja iz semenki tokom višekratnog prženja u tiganju i dubokog prženja“ analiziralo je ponašanje različitih ulja i pokazalo da je maslinovo ulje najbolje za ovu vrstu kuvanja.
Razlog je vrlo jednostavan: maslinovo ulje bolje podnosi visoke temperature koje se dostižu tokom prženja, što omogućava zdraviju pripremu hrane.
Naučnici su objasnili kako različita ulja, koja poseduju višestruka fizička, hemijska i nutritivna svojstva, reaguju na različite načine kada se zagreju i ponekad to može dovesti do stvaranja novih jedinjenja štetnih po ljudsko zdravlje.
Štaviše, nova jedinjenja dobijena lož-uljem sposobna su da drastično smanje nutritivnu vrednost hrane.
Cilj sprovedenog istraživanja je stoga bio da se otkrije koje ulje je uspelo da zadrži svoja svojstva gotovo netaknuta čak i na visokim temperaturama i posle višekratne upotrebe.
Ispitana su četiri različita ulja:
- maslinovo ulje
- kukuruzno ulje
- sojino ulje
- suncokretovo ulje
Sva ulja su zagrejana na veoma visokim temperaturama (160°-180°) i ponovo korišćena desetak puta. Ovaj test je pokazao da jedino ulje koje može da održi visok kvalitet čak i pod ovim uslovima jeste maslinovo, koje je pokazalo veću stabilnost i otpornost na toplotu i oksidativno propadanje. Ostala ulja imala su lošije rezultate, posebno suncokretovo, koje se pokazalo najnepogodnijim za prženje.
Preuzmite android aplikaciju.